Amit DVD lejátszó vásárlásakor tudni kell…

Képtulajdonságok

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Képtulajdonságok

A DVD-k képminőségének maximális élvezetéhez a választásánál érdemes odafigyelni a videó jelfeldolgozás áramköri megoldásaira. Hasznosak lehetnek a speciális képhatások és a zoom, azaz nagyítás funkciói. A DVD lejátszó képminőségének lényeges meghatározója a Progresszív képfrissítés és a rendszerbe illeszkedés szempontjából fontosak a Videó kimenetek.

Videó jelfeldolgozás

A legtöbb DVD lejátszó a jó képminőségű videojelhez legalább 10 bites, 27 MHz mintavételezésű videó digitális-analóg átalakítót alkalmaz. Ez a 10 bites felbontás a szürke árnyalatainak elegendően finom skáláját és kellő színhűséget eredményez. A másodpercenként 27 ezer videojel mintán végzett jelfeldolgozás – legfőképpen az MPEG-2 tömörített videojel dekódolása – pedig elegendően éles és részletgazdag képet eredményeznek. Ma már nem számít ritkaságnak az akár 14 bites, 216 MHz-es D/A konverzió és jelfeldolgozás sem.

A videó jelfeldolgozás része a videojel egyes paramétereinek (pl. a feketeszint, a fényerő, a kontraszt, a színtelítettség, az egyes színösszetevők aránya, a képélesség) és a képarány kezelés beállítási lehetősége is. A fejlettebb videó jelfeldolgozó processzorral rendelkező DVD lejátszókban megszokott a digitális videojel zajok csökkentése is.

A kimenő videojeleket is meghatározza a videó jelfeldolgozás. Ezek az áramkörök alakítják át az NTSC DVD lemezek (amerikai szabvány szerinti) videojelét, PAL (európai szabvány szerinti) videojellé, hozzák létre a Progresszív képfrissítés videojelét, és ma már az is előfordul, hogy nagyfelbontású (un. HDTV) szabványúra „skálázzák fel” a kimenő videojelet.

Pioneer DV-868AVi kepalairas=Pioneer DV-868AVi: 14 bit/216 MHz-es videó D/A, Digital Direct Pixel Drive kétdimenziós (1280x720p, 1920x1080i) videó skálázó áramkör

A fentiekből is látható, hogy a videó jelfeldolgozás erősségétől függően a DVD lejátszók képe, mind minőségét, mind más tulajdonságait tekintve széles skálán változik. Az éles piaci versenynek köszönhetően megállapítható, hogy ebből a szempontból elég jó útmutató a készülékek ára.

A videó jelfeldolgozás tekintetében jobb készülékek bizony drágábbak.


Speciális képhatások

Szinte minden DVD lejátszó lehetővé teszi a videokép kristálytiszta, remegésmentes „kimerevítését” (Pause). A legtöbb készülék képes az előre és hátra gyorskeresésre (Search) akár többféle sebességgel is, sőt akadnak olyanok is, melyek az egyes jelenetek kezdeti néhány másodpercébe belenézve (Chapter Preview/Scan) segíti a lemezen megtalálni a keresett műsorrészt. Sok lejátszón van lassított lejátszást (Slow Motion) és képenkénti előre léptetés (Frame Advance). Ez utóbbi két képeffektus minősége sokat elárul az adott DVD lejátszóról.

Zoom, azaz nagyítás

Néhány DVD lejátszó a kép részleteinek tanulmányozása érdekében különböző mértékben lehetővé teszi annak nagyítását (Zoom). Ez különösen hasznos, ha JPEG formátumban CD-re rögzített fényképeit nézegeti. Bizonyos készülékeken a felnagyított kép még fel-le ill. jobbra-balra is mozgatható, hogy a kép bizonyos részét nagyíthassuk ki a képernyőre. Ha hagyományos 4:3-as képarányú TV-n nézi a DVD filmet és meg kíván szabadulni a képernyő alsó és felső részén látható fekete csíkoktól, akkor a 4:3 TV zoom (vagy más elnevezéssel Pan and Scan) funkcióval ez megvalósítható, de ne feledje így a kép két szélének levágásával elvész annak 33%-a.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .