Amit DVD lejátszó vásárlásakor tudni kell…

Progresszív képfrissítés; Videó kimenetek

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Progresszív képfrissítés

A progresszív képfrissítésről részletesen olvashat portálunkon. Lényege, hogy a váltott-soros képfrissítéssel szemben – melynél a teljes képet két lépésben, először a páros majd a páratlan képsorok felrajzolásával állítják elő – progresszív képfrissítéskor egy lépésben rajzolják fel a képet alkotó sorokat. A hagyományos PAL TV-k váltott-soros képfrissítéssel másodpercenként 25-ször frissítik a képet, míg ugyanez 50-szer (ezt hívják sorduplázásnak) történik meg progresszív képfrissítéskor.

Sony DVP-NS730P kepalairas=Sony DVP-NS730P: Precision Cinema Progressive képpontonkénti aktív váltott-soros/progresszív konverzió, PAL és NTSC progresszív képfrissítés

A progresszív képfrissítésű DVD lejátszó és ennek megfelelő bemenetű nagyképernyős képmegjelenítő képe remegésmentes és sokkal élénkebb valamint kevesebb mozgásból adódó képtorzulás (pl. recéződő élek) látható rajta.

Progresszív komponens videó bemenettel rendelkező nagyképernyős TV-hez, plazma vagy LCD kijelzőhöz, projektorhoz válasszon progresszív képfrissítésű DVD lejátszót!


Videó kimenetek

A lehetséges videó kimenetekről részletesen olvashat portálunkon.

A napjainkban kapható TV-k szinte mindegyikén van Euro-SCART csatlakozó, mely többnyire fogadják az RGB videojeleket is. Az európai piac szánt valamennyi DVD lejátszón van Euro-SCART csatlakozó RGB videó kimenettel (ezt néha egy kapcsolóval vagy a készülék menüjében beállítandó paraméterrel kell aktiválni). A TV és a DVD lejátszó összekötéséhez mindig használjon teljes bekötésű SCRAT-SCART összekötő kábelt.

Ha Euro-SCART RGB videó bemenettel nem, de YUV komponens videó bemenettel rendelkezik képmegjelenítője (ez főleg plazma/LCD képernyő és projektor lehet), akkor ilyen kimenettel rendelkező DVD lejátszót válasszon.

Az előző két analóg videó kimenet alkalmazása mindenképpen jobb képminőséget és pontosabb színhűséget biztosít, mint az alábbi kettő, melyeket csak abban az esetben használjon, ha nincs más lehetőség. Ez utóbbiak közül is inkább válassza az S-Video kimenetet, mely kiváló élességű képet biztosít, de a színhűség meg se közelíti a két komponens videó csatlakoztatásét. Ha S-Video összekötésre sincs lehetőség, marad a kompozit vagy összetett videojel kimenet, mely nem ideális, de a kapott kép még mindig jobb, mint amit egy VHS videomagnóról kapnánk.

Az Euro-SCART, S-Video és kompozit videojel kimenetek nem, csak az YUV komponens videó kimenet támogatja a progresszív képfrissítést és az erre alkalmas DVD lejátszókon is kapcsolóval vagy menüben beállítandó paraméterrel kell aktiválni azt.

A legújabb – főleg csúcskategóriás – DVD lejátszók már nemcsak analóg videó kimenetekkel rendelkeznek, de megjelentek rajtuk a teljesen digitális interfészek is. Amennyiben ilyen jelek fogadására alkalmas képmegjelenítővel rendelkezik (ez lehet nagyképernyős digitális TV, plazma/LCD kijelző vagy projektor), a legtökéletesebb képminőséget ez az összeköttetés biztosítja. A két ismert csatlakozó interfész a HDMI és a DVI, melyekről részletesen olvashat portálunkon. Mivel a HDMI a digitális DVI-ra épül, ezért alulról kompatibilisek egymással, vagyis egy HDMI kimenettel rendelkező DVD lejátszó képes jelet továbbítani egy DVI bemenettel rendelkező képmegjelenítőnek.

A lehető legjobb kép elérése érdekében a lehetséges legjobb videó összeköttetést hozzuk létre a DVD lejátszó videó kimenete és a képmegjelenítő eszköz között.


Marantz DV8400 kepalairas=Marantz DV8400: az össze videó kimenettel ellátva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .