Android TV 14: készül a TV-s operációsrendszer az új verziója

Az Android TV 14 egyebek mellett testre szabható megjelenést, energiamódot és távvezérlő gyorsgombot kínál majd.


A Google megerősítette, hogy az Android TV Android 13-as verzióját „nyugdíjazza” és egyenesen az Android 14 felé fordul. A hivatalosan csak 2023 őszén megjelenő Android TV 14–ről a cég még nem közölt részleteket, de Mishaal Rahman szakíró egy sor új funkciót fedezett fel a béta verzióban. Lássuk ezeket a teljesség igénye nélkül.

Android_14-megjelenés

Az „Accessibility”, azaz a megjelenés kisegítő lehetőségeit tartalmazó menüpont a „Rendszer” almenü alól az Android TV 14 „Beállítások” menüjének legfelső szintjére kerül, és újdonságként megváltoztatható a szöveg mérete (Text scaling), félkövérre (Bold text) kapcsolható és például a színtévesztők alternatív színmódot és szürkeskálát választhatnak a színkorrekció (Color correction) alatt.

A speciális displaybeállítások alatti „formátumválasztás” beállítás lehetővé teszi a „mindig kényszerítse konvertálást” Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG vagy SDR formátumra.

Android_14-Power & Energy

A Rendszer menüben megjelenő új Power & Energy almenü alatt már nemcsak a kikapcsolás-időzítő állítható be, de alacsony (Low), közepes (Moderate), magas (High) és korlátlan (Unrestricted) a hálózati funkciókat érintő Energiamódok közül választva „javítható az energiahatékonyság, amikor a TV nincs használatban”.

Az Android TV 14 feltehetően kész lesz arra, hogy a TV használat közben értesítéseket kapjon támogatott alkalmazásoktól.

Az Android 14 funkcióleírásában ez olvasható: „Ha engedélyezett, az eszközön hívásokat fogadhat támogatott alkalmazásokból. Az egyes alkalmazások hívásértesítésekkel kapcsolatos beállításainak módosításához tekintse meg az adott alkalmazások beállításait. A hívásértesítések csak akkor jelennek meg, ha a TV-n a személyes felhasználói profiljában van. Ezt a beállítást más profilokban is módosíthatja, hogy akkor is fogadhassa a hívásokat, amikor azok a profilok aktívak.”

Android_14-csillaggomb

Talán a legérdekesebb az új „varázsgomb” funkció lesz, ami egy adott alkalmazáshoz vagy HDMI csatlakozóhoz mutató parancsikon, amelyet a felhasználó állíthat be, majd a távirányító csillaggombjának megnyomásával kapcsolhat az adott alkalmazásra vagy HDMI bemenetre. A jelenlegi távirányítókon persze még nincs ilyen csillaggomb, de lehet, hogy ezzel lehet majd kiváltani a sokak által nem kívánt szponzorált gombokat.

Mishaal utalásokat fedezett fel egy új fejhallgató-opcióra is, ami megkönnyíti a Bluetooth fejhallgatók csatlakoztatását.

Az Android TV 14 béta vagy újabb bétaverziói bizonyosan további új funkciókat vagy finomításokat tartalmaz majd, és persze várjuk a Google hivatalos bejelentését az Android 14 Android TV-s és Google TV-s eszközökre való megjelenéséhez közeledve.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .