Android TV 13: kész és elérhető a legújabb verzió

A Google kiadta az Android TV OS legújabb verzióját, de eltarthat még egy ideig, mire a sok újdonságot nem tartalmazó TV-s Android 13 eljut az Android TV és Google TV eszközökre.


Wolfram Klein, az Android TV OS termékmenedzsere blogbejegyzésben jelentette be: „Ma kiadjuk az Android TV OS legújabb verzióját, a TV-s Android 13-at! Ez a legújabb kiadás további teljesítmény- és hozzáférhetőségi javulást hoz, segítve fejlesztőinknek vonzó alkalmazásokat készíteni a TV-k következő generációjához.”

Android TV 13

Az Android TV 13 a korábbi TV-kre szánt platformfrissítésekhez hasonlóan viszonylag kis jelentőséggel bír a felhasználókra gyakorolt hatás szempontjából. A frissítés bejelentésében a Google kiemel néhány kulcsfontosságú funkciót.

Az egyik legfontosabb a felhasználókat is érintő újdonság a HDMI források alapértelmezett felbontásának és frissítési gyakoriságának megváltoztathatósága. Ez bizonyos esetekben megbízhatóbbá teheti a lejátszást.

A HDMI állapotváltozások kommunikálhatnak az Android TV 13 MediaSession életciklusán, ami segítheti a HDMI csatlakozón át táplált eszközök energiamegtakarítását vagy a tartalom pillanatnyi megállítását, a HDMI állapotváltozásakor. Az AudioManager API-t mostantól a fejlesztők arra is használhatják, hogy a tartalom lejátszásának megkezdése előtt előre meghatározzák, melyik hangformátum optimális a tartalomhoz.

Az egyéb változtatások közé tartozik az új billentyűzetkiosztás, valamint az a lehetőség, hogy a játékfejlesztők a fizikai billentyűzet billentyűire a tényleges helyük alapján hivatkozzanak, mindkettő az InputDevice API fejlesztése révén. A hangleírásokhoz van egy új, rendszerszintű kapcsoló és egy API, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy felismerjék és használják ezt a beállítást hangleírások létrehozására a felhasználó beállításaival összhangban.

Korábban már szó volt róla, hogy a Google azt javasolja partnereinek az Android TV 13 bevezetésétől kezdve új Android TV és Google TV eszközeiket 16 GB vagy nagyobb tárkapacitással lássák el, ami megoldaná ezen eszközök tárhelyproblémáját.

Mint az Android TV legtöbb nagyobb frissítése esetében, az új verzióra is még jó ideig nem számíthatunk a fogyasztók készülékein, eszközein. A Google TV-s Chromecast 4K-s verziója például csak nemrég kapta meg az Android 12 frissítést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .