LCD TV: nem fejlesztik már a folyadékkristály-anyagokat

Az LCD TV-k még évekig velünk lesznek, bár a paneljeikben alkalmazott folyadékkristály-anyagok kutatás-fejlesztése lezárult.


Hivatalos: az LCD tévéknek befellegzett” (Telex) vagy „Vége az LCD tévék világának, már az OLED a jövő” (PCWorld). Ilyen és ehhez hasonló kevés szakmaiságot és némi féligazságot tartalmazó, ámde hangzatos kattintásvadász címek jövendölik az LCD TV-k hamarosan bekövetkező végét, pedig erről egyelőre nincs szó.

Folyadékkristály

A fenti írások alapja egy a Display Daily weboldalon megjelent cikk, amit Bob Raikes iparági elemző jegyez. A szerző cikkének „Az LCD szörny fejlődése leállt” címe egyrészt azt fejezi ki, hogy a ma és egy ideig még domináns LCD az utóbbi húsz évben egy sor versenytárs képernyő-technológiát szorított háttérbe – olyanokat, mint a katódsugárcső (vagy képcső), a hátulról-vetítős DLP és LCOS (R/P DLP, R/P LCOS), a plazma (PDP), a SED és mások (ezt a cikk egy mókás képpel illusztrálja). Másrészt arra utal, hogy egyfajta fordulópontot jelent, hogy az LCD TV-k paneljeiben a háttérvilágítás polarizációjának megfordítására használt folyadékkristály (LC) anyagok kutatás-fejlesztése úgy tűnik lezárult.

Az LCD TV-kben évek óta alkalmazott VA és IPS/FFS paneltípusok az LC anyagok tekintetében már eddig se sok fejlesztést tartalmaztak. A legutóbbi jelentős új LC anyag egy új FFS összetevő, amit a német Merck KGaA az LG Display segítségével fejlesztett ki, s amelyet az utóbbi IPS Black technológiaként emleget és a BOE is használ UB LCD-iben.

Raikes a cikkében azt írja: „Így az idei Display Week alkalmával megkérdeztem az EMD-t (ami a Merck KGaA amerikai neve, és az LC anyagok messze domináns beszállítója), hogy mit tesznek annak érdekében, hogy a képernyők LC anyagait újabb szintre emeljék. Azt mondták, hogy nincs jelentős kutatás-fejlesztésük a nagyobb képernyőkhöz használt LC anyagok terén, bár a VR/AR területén folyik némi munka a reaktív mezogénekkel.”

Az LCD TV-k képminőségének és teljesítményének az elmúlt években bekövetkezett javulása elsősorban olyan a panel háttérvilágítását érintő technológiai fejlesztéseknek köszönhető, mint a kvantumpont technológia és a miniLED panelmegvilágítás. Ezek még egy ideig várhatóan fognak fejlődni.

A trend persze kétségtelenül az, hogy a vezető displaygyártók, mint az LG Display és a Samsung Display már felhagytak, vagy rövidesen felhagynak az LCD panelek előállításával – amit ráhagynak az állami „ingyen pénzből” fejlesztő kínaiakra – és mindinkább az OLED képernyőtechnológiára koncentrálnak már rövid távon is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .