Apple: Smart Home platform készül iPhone/iPad-re

1. Oldal

Az Apple a fűtés, a világítás, a TV, a hangrendszer és egyebek iPhone/iPad készülékekkel való vezérlésére alkalmas Smart Home platform elindítását tervezi, ami – ha megvalósul – az AV rendszerinstallációs piacra is hatással lesz.
A Financial Times értesülése szerint, az Apple a jövő heti WWDC (Worldwide Developers Conference) rendezvényén tervezi elindítani otthoni vezérlési funkciókat megvalósító Smart Home platformját. A Google, az LG és a Samsung is dolgozik olyan platformon, amivel például a háztartási készülékek, a biztonsági rendszer és a világítás is kontrollálható.

Smart_Home.jpg
Az Apple platformja természetesen az iPhone/iPad készülékeken futna, és egy a „Made for iPhone” márkamegjelöléshez hasonló logóval jelölhetnék a gyártók azokat a készülékeket és tartozékokat, amelyek működnek az új rendszerben. A kezdeményezés állítólag kapcsolódhat a régóta szóbeszéd tárgyát képező Apple TV készülékhez, amely szintén tartalmazná az otthoni automatizálási platformot, s amivel az központi eleme lehet a rendszernek.

Az iPad ahogy kapható lett gyorsan beszivárgott a pro-AV piacra is, és biztosra vezető, hogy az Apple Smart Home platformjával is ugyanez történne. Amint megjelenik a rendszer, azonnal versenytársává válik az AMX és a Crestron vezérlési megoldásainak. Azt mindkét vállalat tapasztalhatta már, hogy az iPad jelentős szerepre tett szert az érintőképernyős vezérlés piacán, mivel 60-70%-kal olcsóbb, mint a pro-AV vezérlőpanelek. Az AMX és a Crestron egyaránt megjelent iPhone/iPad alkalmazásokkal, de az Apple lépése tovább fokozza majd a versenyt.

Már jelenleg is alkalmazások széles választéka érhető el különböző vezérlési feladatok ellátására, de még nincs semmi, ami összekapcsolná ezeket, és ez az, ahol az Apple nagyot alkothat, és minden vetélytársat leelőzhet.

Az okos otthon ma még csak hobbisták játéka, vagyis egy születőben lévő piac, és rendkívül széttagolt. Az Apple új platformjával és a hozzá kapcsolódó termékekkel azonban felpezsdítheti ezt a piacot.

A Microsoft, az Intel és a Qualcomm korábban már mind megpróbáltak otthoni összekapcsolódó szolgáltatásokat nyújtani változó sikerrel. az A iPhone/iPad készülékek hatalmas piaci penetrációja miatt, sokan vélik úgy, hogy az Apple igen jó eséllyel hozhatja össze ezeket a rendszereket.

A Google 2011-ben már megpróbálta ezt az Android @ Home platformmal, de nem túl sok sikerrel.

Kapcsolódó linkek:

Logitech: Harmony Ultimate és Smart Control távirányítók
A Google új „okos-ház” platformja a házi-mozit is vezérelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .