A Google új „okos-ház” platformja a házi-mozit is vezérelheti

1. Oldal

Az Android @ Home keretrendszer lehetővé teszi majd, hogy egy okostelefon vagy táblagép a megfelelő alkalmazásokkal felismerje a kompatibilis otthoni elektromos készülékeket és kapcsolódva hozzájuk kommunikáljon velük illetve vezérelje azokat.
Ma már a vezető márkák hálózatra kapcsolódó szórakoztatóelektronikai készülékei közül jó néhány vezérelhető iPhone/iPad alkalmazással, az Apple mobilkészülékeinek és számítógépeinek rajongói pedig az AirPlay jóvoltából zenéiket is továbbíthatják az otthoni hálózaton keresztül kompatibilis lejátszókhoz. Bár eddig is akadtak már Android okostelefonra vezérlőalkalmazások – például a Sony és a Samsung TV-ihez és Blu-ray lejátszóihoz -, de most a Google ennél is többre készül.

Android_at_home.jpg
Hugo Barra a Google termékmenedzsment igazgatója a társaság éves Google I/O fejlesztői konferenciáján elhangzott beszédében azt mondta: „Úgy akarunk gondolni minden otthoni készülékre, mint ami Android alkalmazáshoz csatlakozik.”

Ez azt jelenti, hogy az év végéig a Google szeretné, ha az Android felhasználók mobiltelefonjukkal fel-, lekapcsolhatnák a lámpákat, aztán később már háztartási készülékeiket is, majd beállíthatnák a szobák hőmérsékletét, a megszólaló zene hangerejét és még sok egyebet. Partnerként a LED-es világítóeszközöket gyártó Lighting Science Group céggel együttműködve rövidesen megjelennek a vezérelhető külső és belső lámpatestek.

A Google tervei között az is szerepel, hogy létrehoznak egy ugyancsak okostelefonnal kontrollálható vezeték-nélküli házi-mozi rendszert a Project Tungsten (projekt wolfram) programjuk alatt.

Az Android @ Home keretrendszer egyrészt egy sor nyílt forráskódú modulkönyvtárat tartalmaz, amit a fejlesztők az Android platformon futó házi automatizálási alkalmazások létrehozására használhatnak fel. Másrészt a jövő Android készülékei egy új és olcsó Google vezeték-nélküli hálózaton csatlakozhatnának, ami alacsony teljesítménnyel (kb. 12 watt) kis hatótávolságú otthoni kapcsolathoz lenne megfelelő.

A Project Tungsten segítségével feltehetően ugyanolyan audió bitfolyam továbbítási rendszer hozható létre, mint az AirPlay-re alkalmas készülékekkel. A Google I/O fejlesztői konferencián olyan hangsugárzókhoz csatlakoztatott kis villódzó dobozokat mutattak be, amelyeket egy Android-os táblagéppel vezérelve irányították a zenéket ezekre a vezeték-nélküli hálózati eszközökre a zenéket tároló „Google Music” zeneszolgáltató felületről.

Az internetes óriás tehát ismét előállt egy szilárd fejlesztői platformmal, és bízik benne, hogy nemsokára a platformmal kompatibilis készülékek is megjelennek a piacon.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: Air Jam, iControlAV2, AirPlay az új AV erősítőkhöz
Sony: 2011-es Blu-ray lejátszók 3D és online tartalmakhoz
Samsung: 2011-es Blu-ray 3D lejátszók
Sony: 2011-es BRAVIA TV-k több internettel és 3D-vel
Google TV: már hanggal is vezérelhető Androidos telefonról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .