Apple TV 4K: házimozi hangzás HomePod hangsugárzókkal

Hamarosan lehetővé válik, hogy HomePod-ok az Apple TV 4K-val házimozi hangzást állítsanak elő támogatva a 7.1-es és a Dolby Atmos hangformátumokat.


Számos új funkcióval egészíti ki az Apple eredeti HomePod hangsugárzóját. A hosszúlöketű mély-hangszórót és hét magashang-sugárzót tartalmazó, így akár térhangzás előállítására is alkalmas HomePod egy később megjelenő szoftverfrissítéssel, az Apple TV 4K pedig egy frissebb tvOS verzióval válik alkalmassá az új funkciókra.

Ezek közül az első és talán legfontosabba a lehetőség, hogy egy vagy egy pár HomePod  beállítható az Apple TV doboz alapértelmezett hangsugárzójának. Ez azt jelenti, hogy a két eszköz párosítva marad azután is, hogy a médiadobozt készenléti állapotba kapcsoljuk, vagy a HomePod-on befejezzük a zenehallgatást. A funkció a legújabb béta szoftverben már elérhető.

Az Apple megfogalmazása szerint: „Válassza ki az alapértelmezett hangkimenetet, ahová az Apple TV hangját lejátssza. A tvOS-en ideiglenesen csatlakoztathatja fejhallgatóhoz és más hangsugárzókhoz.”

Ez a funkció várhatóan mind a HomePod, mind a HomePod mini hangsugárzókkal működik majd, de a kettőt nem lehet keverni. Az egy vagy két Apple TV-hez csatlakoztatott HomePod egy ikonként jelennek meg az tvOS vezérlőközpontjában a fenti képen látható módon. A HomePod az Apple TV bekapcsolása nélkül továbbra is fogad és megszólaltat AirPlay zenét és használható a többszobás hangrendszer részeként is.

HomePods can now be set as default audio output through Apple TV. (tvOS 14.2 & HomePodOS 14.2 both in beta)
byu/epmuscle inHomePod

Lesz „Házimozi Apple TV 4K-val” funkció is, ami viszont csak az eredeti HomePod hangsugárzókkal működik, mivel ehhez szükség van a térhangzás (a „spatial awareness” azaz „térérzet”) megteremtésének támogatásra.

Jelenleg az Apple HomePod termékoldala bármiféle további magyarázat nélkül csak megnevezi ezt a képességet. A cég azonban további információkkal szolgált a The Loop számára, ami alapján úgy tűnik, hogy az „Házimozi Apple TV 4K-val” funkció az 5.1/ 7.1-es surround és a sztereó mellett támogatja majd a Dolby Atmos hangformátum megszólaltatását is. A cikk úgy fogalmaz: „Csak a HomePod-ra egy új funkció jön, ami magával ragadó házimozi élményt nyújt, azt egy Apple TV 4K-val párosítva. Hogy 5.1, 7.1 surround vagy Dolby Atmos (hangzást) kapjunk egy vagy két HomePod hangsugárzót kell párosítani az Apple TV-hez. A funkcióhoz szükséges a HomePod térhang támogatása, így a HomePod mini-hez nem érhető el.”

Nem tudni tehát, hogy miként állít elő térhangzást egy vagy két HomePod és az milyen élményt nyújt, de feltételezhető, hogy az Apple hasonló szimulációs eljárást vet be, mint amit az AirPods Pro fülhallgatóban is használ a térérzet megteremtésére – sokak véleménye szerint igen hatásosan.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .