Apple TV 4K: az új médiabox A10X chippel, 4K/HDR-el (frissítve)

1. Oldal

Az új Apple TV 4K médiabox nagy teljesítményű A10X rendszerchipjével és új tvOS 11 operációs-rendszerével számos 4K és HDR – akár Dolby Vision  – tartalmat tesz elérhetővé és támogat, de a VP9 dekódolás hiányában a YouTube 4K videókat nem.


Frissítés:

Az Apple TV 4K nem kezeli a YouTube 4K és HDR tartalmait, mert nem támogatja a Google szabad felhasználású VP9/VP9-Profile 2 videotömörítését, vagyis üzletpolitikai okból.

2017. szeptember 13.:

Megújul az Apple immár kétéves streaming médialejátszója és annak operációs rendszere. A cég bemutatta az új változatot, melynek elnevezése Apple TV 4K.

Apple_TV_4K.jpg
Az elődjétől külsőre alig különböző Apple TV 4K-ban ugyanaz az A10X Fusion 64-bites rendszerchip (SoC) működik, ami a legújabb iPad Pro lelkét is adja. Ez az előző Apple TV chipnél 2x gyorsabb CPU és 4x erősebb grafikai teljesítmény jobb streaming videominőséget és teljesen új játékokat tesz lehetővé. Természetesen a legfontosabb, hogy az új hardverrel a doboz HDMI 2.0a kimenetén át 4K felbontású – és ami a fontosabb – nagy dinamikatartományú (HDR) videó nyerhető ki, ami egy arra alkalmas TV-vel vagy projektorral megjelenítve a valóságoshoz sokkal közelebbi képélményt kínál. Eddy Cue az új terméket bemutató cégvezető is hangsúlyozta: „A HDR sokkal fontosabb. A HDR a jobb pixelekről szól.”

Az Apple TV 4K támogatja a HDR10 és Dolby Vision formátumokat, rendszerszoftverében pedig megtalálható a HLG is.

Szükség van a fentieknek megfelelő formátumú tartalmakra is. Az Apple TV 4K hozzáférést biztosít az Amazon, a Netflix és más streaming szolgáltatások 4K HDR tartalomkínálatához. Az Amazon korábbi vonakodását feladva még az idén megjelenik a tvOS alatt.

Az új médiabox mellé a Siri Remote szintén megújult változatát csomagolják. Az Apple az USA-n kívül végre Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban teszi használhatóvá a doboz által elérhető jelenleg több mint 60 szolgáltatás tartalmat kezelő „TV app” műsorkalauz alkalmazását. Ráadásul „később ez évben” már élő sportközvetítéseket is lehet nézni az alkalmazással. Ezenkívül a Siri lehetővé teszi a 4K-ra és a HDR-re keresést, csak azt kell neki mondani: „Show me movies in 4K”.

A 32 GB-os Apple TV 4K 179 $ (kb. 46.000 Ft), a 64 GB-os 199 $ (kb. 51.000 Ft) áron szeptember 15-től előrendelhető és szeptember 22-től lesz kapható. Az eddigi HD változatot továbbra is 149 $ (kb. 38.000 Ft) áron lehet majd kapni.

Apple_TV_4K_HDR.jpg
Az új médiabox megjelenésével az Apple egy sor 4K HDR filmet is kínál majd az iTunes-on, de pontosan még nem tudni, hogy mely régiókban mit is. Az Apple a Disney kivételével az összes nagy hollywoodi filmstúdióval együttműködik, és azon dolgozik, hogy azok „összes 4K HDR tartalmait megkaphassuk az iTunes-on” – mondta ezt Eddy Cue.

Azt is bejelentették, hogy az iTunes előfizetők automatikusan és díjmentesen megkapják a 4K HDR változatát a már birtokukban lévő HD minőségű filmjeiknek. Az Apple egyedüliként ugyanezt megtette már, amikor az iTunes 720p-ről 1080p-re váltott. A 4K HDR filmek ugyanannyiba kerülnek, mint a jelenlegi HD filmek.

Az iOS verziószámát követő legújabb tvOS 11 szeptember 19-én jelenik meg, és természetesen az előző Apple TV 4K hardverre is felkerül. Ennek egyik legfontosabb újdonság a szintén valamikor „később ez évben” megjelenő új vezeték-nélküli audioprotokoll, az Airplay 2, ami már támogatja a többszobás audiót is. Az Airplay 2 a HomeKit, az Apple okos otthon platformjának kiterjesztése.

Apple_TV_4K_Spec.jpg
Kapcsolódó linkek:

Apple TV: új változat már 4K és HDR támogatással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .