Apple TV+: itt az új streaming szolgáltatás, de mibe kerül?

Ősszel indul az Apple TV+ saját tartalmakat kínáló amerikai sztárokat és alkotókat, köztük Steven Spielberget felvonultató streaming videoszolgáltatása.


Az okostelefonok eladása stagnál, a táblagépek, a laptopok, streaming eszközözök piacán csakúgy, mint más hardvertermékekén dúl az ádáz konkurenciaharc a dél-koreai és az egyre erősebb kínai versenytársakkal szemben. Nem meglepő hát, hogy az Apple kiutat és újabb bevételi forrásokat keresve a hardver és szoftver mellett rövidesen tartalom- és más (például hitelkártya) szolgáltatást is kínál. Ennek a stratégiaváltásnak a része az új előfizetéses Apple News+ hírszolgáltatás, Apple Arcade játékszolgáltat és Apple TV+ streaming videoszolgáltatás.

A bejelentésen elhangzottak szerint az Apple TV+ eredeti filmjeit, dokumentumfilmjeit, sorozatait és show műsorait olyan nevek készítik, mint Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan és Jon M. Chu, vagy, ahogy cég hirdeti: „A világ legkreatívabb történetmesélőinek új otthona” lesz az Apple TV+.

A Cupertino-i bejelentésen néhány művész, köztük Steven Spielberg után Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, J.J. Abrams és mások a színpadon rövid össze is foglalták, hogy mit tesznek majd hozzá az Apple TV+ tartalomkínálatához. Oprah Winfrey a végén külön is megoszthatta a nyilvánossággal, hogyan miként járul hozzá az Apple eredeti tartalmának kialakításához.

Eddy Cue, az Apple internetes szoftverekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke azt mondta: „Megtiszteltetés számunkra, hogy a világ történetmesélőinek abszolút legjobbjai – a kamera előtt és mögött egyaránt – az Apple TV+-hoz csatlakoznak. Örömmel kínálunk ízelítőt a nézőknek az Apple TV+-ból, és alig várjuk, hogy idén ősszel ráhangolódjanak. Az Apple TV+ lesz az otthona a legmagasabb minőségű eredeti történetmesélésnek, amit a TV és a film szerelmesei valaha láttak.”

Az Apple TV+ hangsúlyozottan reklámmentes lesz, de jelenleg még nem tudni, hogy mibe kerül majd előfizetni rá.

Az Apple TV+ tartalmai a 2016. végén bevezetett Apple TV alkalmazás áttervezett változatán át lesznek elérhetőek. Az ingyenes szoftverfrissítéssel megújuló univerzális műsorkalauz alkalmazás már májusban több mint 100 országban több mint 150 streaming szolgáltatás tartalmait kezelve működik majd, és használatával egy felületen át érhetőek el nemcsak filmek, de TV csatornák és más tartalmak is, köztük hírek, sport, élő műsorok és még sok egyéb. A bejelentésen felvonultatott partnerek között szerepelt az HBO, a Showtime, a Starz és a Britbox, de hiányzik például a Netflix, ami maga kívánja felügyelni a felhasználói számára nyújtott szolgáltatást, élményt és tartalomforgalmat.

„Az iTunes Strore-ban jelenleg megvásárolható vagy kölcsönözhető több százezer filmnek és TV Show-nak is az Apple TV alkalmazás lesz az új otthona” áll a cég közleményében.

Fontos, hogy az alkalmazásban megjelenő tartalmakat az Apple szerverei szolgálják ki, vagyis az nem küld át egy másik alkalmazásra a videó lejátszásának elindításakor. Minden tartalom online és offline is elérhető lesz, azaz akár le is tölthető majd. Az Apple a „legjobb képminőség és hangot” ígéri, bár azt még nem tudni mit is jelent ez pontosan.

Az alkalmazás új Apple TV Channels funkciója lehetővé teszi, hogy a felhasználók csak az őket érdeklő TV csatornákért fizessenek elő, és ezt iTunes fiókon keresztül tehessék meg. Egyelőre csak amerikai kábeltelevíziós és műholdas műsorszolgáltatók szerepelnek a bejelentésben, és érdekes lesz látni, hogy az Apple képes lesz-e megállapodni a világ más országainak TV-s műsorszolgáltatóival a funkció használatáról.

Az alkalmazás nemcsak a márka Apple TV streaming médiadobozán, iPhone okostelefonjain, iPad táblagépein és Mac számítógépein (ősszel) lehet ott, de az LG, a Samsung, a Sony és a Vizio Smart TV-kre valamint Roku és a Amazon Fire TV platformokra is letölthető lesz. Teljes kompatibilis eszközlista még nem áll rendelkezésre.

Az új streaming videoszolgáltatás tehát a semmiből indulva kel versenyre olyanokkal szemben, mint az Amazon Prime Video és a Netflix, mely utóbbi több mint 139 millió előfizetővel rendelkezik, gyorsan növekszik és egyelőre sokkal többet költ tartalmakra. Az Apple persze több mint elég pénzzel rendelkezik tartalmak gyártására és vásárlására.

Az 1,4 milliárd aktív Apple eszköz hatalmas potenciális felhasználói bázist jelenthet az Apple TV+ számára, és az Apple Music eddigi sikere is bíztató lehet a márka számára. A zeneszolgáltatás az előfizetők számát tekintetve ugyan csak második a világon az előbb indult Spotify mögött, de az USA-ban megelőzi versenytársát.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .