TCL H-QLED: fejlesztésben a hibrid QLED/OLED displaytechnológia

A kínai TCL által fejlesztett új H-QLED hibrid displaytechnológiai kék OLED valamint vörös és zöld QD fényemittáló elemeket alkalmaz tintasugaras nyomtatással előállítva.


A Futuresource piacelemző cég szerint a globális TV piac szereplői közül piaci részesedést tekintve a Samsung és az LG mögött immár harmadik a TCL, amelynek készülékeit szerte Európában és idehaza is meg lehet már vásárolni. A kínai cég a dinamikus piaci terjeszkedés mellett az új technológiák fejlesztésében sem akar lemaradni versenytársaitól.

A TCL a 2019 OLED Korea konferencián jelentette be a fejlesztés alatt álló „H-QLED” elnevezésű új hibrid displaytechnológiáját, mely az OLED-info.com beszámolója szerint kék OLED valamint vörös és zöld QD (kvantumpont) fénykibocsátó elemeket alkalmaz. Ezek mindegyikének anyagát együtt, tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel. Ha beválik, a H-QLED technológia működhet a TCL jövőbeli csúcstévéiben.

Az új saját fényt kibocsátó displaytechnológiával ugyanúgy tökéletes fekete állítható elő, mint az OLED képernyőkkel, de potenciálisan telítettebb és pontosabb színek reprodukálhatóak, mint a jelenlegi TV-kkel. A TCL fejlesztői úgy hiszik, hogy a vörös és zöld QD fénykibocsátó anyagok kereskedelmi szinten is leérhetőek lesznek a közeljövőben, de a kékkel fejlesztési nehézségek miatt nem ez a helyzet, ezért kell azt OLED fényemittáló anyaggal kiváltani. Továbbá azt állítják, hogy a fent vázolt hibrid vörös, zöld és kék részpixelekből álló felépítéssel a H-QLED képernyő a DCI-P3 112%-ának és a Rec.2020 80%-ának megfelelő színtartományt képes előállítani, ami tényleg jóval több, mint a jelenlegi csúcs TV-k által reprodukált maximum 100%-os DCI-P3 színtér.

Érdekes, hogy az Apple QD-LED és OLED hibrid képernyőre vonatkozó szabadalma is hasonló megoldást vázol fel, csak az vörös és zöld OLED és kék QD-LED részpixelekből állna. A Samsung: is fejleszti QD-OLED képernyőpaneljét, mely kék OLED fényforrásokkal gerjeszt vörös és zöld QD szűrőket.

Az év eleji CES 2019 kiállításon a TCL már be is mutatott egy 78 centis (31 hüvelykes) prototípus hibrid QLED képernyőt 4K felbontással, 150 nit (cd/m2) fehér fényességszinttel és a fentiekben leírt színvisszaadással, de a tömeggyártásról egyelőre nincs szó, vagyis még nem tudni, hogy lesznek-e valaha ilyen TV-k, és ha igen, mikor.

A tintasugaras nyomtatási technológia tömeggyártásban való alkalmazásába viszont már most sokat invesztál a TCL, mely erre alapozza saját leányvállalata a China Star optoelectronics Technology (CSoT) most épülő 11. generációs LCD és OLED TV panelgyártó üzemét.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .