TCL H-QLED: fejlesztésben a hibrid QLED/OLED displaytechnológia

A kínai TCL által fejlesztett új H-QLED hibrid displaytechnológiai kék OLED valamint vörös és zöld QD fényemittáló elemeket alkalmaz tintasugaras nyomtatással előállítva.


A Futuresource piacelemző cég szerint a globális TV piac szereplői közül piaci részesedést tekintve a Samsung és az LG mögött immár harmadik a TCL, amelynek készülékeit szerte Európában és idehaza is meg lehet már vásárolni. A kínai cég a dinamikus piaci terjeszkedés mellett az új technológiák fejlesztésében sem akar lemaradni versenytársaitól.

A TCL a 2019 OLED Korea konferencián jelentette be a fejlesztés alatt álló „H-QLED” elnevezésű új hibrid displaytechnológiáját, mely az OLED-info.com beszámolója szerint kék OLED valamint vörös és zöld QD (kvantumpont) fénykibocsátó elemeket alkalmaz. Ezek mindegyikének anyagát együtt, tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel. Ha beválik, a H-QLED technológia működhet a TCL jövőbeli csúcstévéiben.

Az új saját fényt kibocsátó displaytechnológiával ugyanúgy tökéletes fekete állítható elő, mint az OLED képernyőkkel, de potenciálisan telítettebb és pontosabb színek reprodukálhatóak, mint a jelenlegi TV-kkel. A TCL fejlesztői úgy hiszik, hogy a vörös és zöld QD fénykibocsátó anyagok kereskedelmi szinten is leérhetőek lesznek a közeljövőben, de a kékkel fejlesztési nehézségek miatt nem ez a helyzet, ezért kell azt OLED fényemittáló anyaggal kiváltani. Továbbá azt állítják, hogy a fent vázolt hibrid vörös, zöld és kék részpixelekből álló felépítéssel a H-QLED képernyő a DCI-P3 112%-ának és a Rec.2020 80%-ának megfelelő színtartományt képes előállítani, ami tényleg jóval több, mint a jelenlegi csúcs TV-k által reprodukált maximum 100%-os DCI-P3 színtér.

Érdekes, hogy az Apple QD-LED és OLED hibrid képernyőre vonatkozó szabadalma is hasonló megoldást vázol fel, csak az vörös és zöld OLED és kék QD-LED részpixelekből állna. A Samsung: is fejleszti QD-OLED képernyőpaneljét, mely kék OLED fényforrásokkal gerjeszt vörös és zöld QD szűrőket.

Az év eleji CES 2019 kiállításon a TCL már be is mutatott egy 78 centis (31 hüvelykes) prototípus hibrid QLED képernyőt 4K felbontással, 150 nit (cd/m2) fehér fényességszinttel és a fentiekben leírt színvisszaadással, de a tömeggyártásról egyelőre nincs szó, vagyis még nem tudni, hogy lesznek-e valaha ilyen TV-k, és ha igen, mikor.

A tintasugaras nyomtatási technológia tömeggyártásban való alkalmazásába viszont már most sokat invesztál a TCL, mely erre alapozza saját leányvállalata a China Star optoelectronics Technology (CSoT) most épülő 11. generációs LCD és OLED TV panelgyártó üzemét.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .