NanoLED: a fejlesztés gyorsítását tervezi új tulajdonosával a Nanosys

A japán Shoei Chemical és észak-amerikai leányvállalata együtt megvásárolta a Nanosys kvantumpont üzletágához kapcsolódó eszközöket, és a NanoLED fejlesztés gyorsítását tervezi.


A cég szerint a Nanosys, Inc. (Nanosyc) a legnagyobb beszállítója az LCD képernyőpaneleknek szélesebb színteret és magasabb fényességet biztosító, a panelmegvilágtást kiegészítő kvantumpont fóliáknak (QDEF és xQDEF) valamint a QD-OLED képernyőkben alkalmazott kvantumpont színkonvertereknek (QDCC). Ezeket a kvantumpont anyagokat több mint 70 millió LCD és OLED képernyőben használják TV-ben, táblagépekben és monitorokban.

Nanosys-kiemelt

A Nanosys és a fejlett anyagok vezető gyártója, a Shoei Chemical, Inc. valamint az utóbbi észak-amerikai leányvállalatával, a Shoei Electronic Materials, Inc. (Shoei) 2019 óta állnak gyártói partnerségben. A cégek bejelentése szerint a Shoei, mely fényes jövőt lát a képernyőkben alkalmazott kvantumpont-technológiában tulajdonképpen megvette a Nanosys kvantumpont üzletágához kapcsolódó összes eszközt. 2023. szeptember 6-tól a Nanosys értékesítési- és marketingcsapata, a világszínvonalú kvantumpont kutató- és fejlesztőcsapat, valamint a kaliforniai Szilícium-völgyi laboratóriumok a Shoei részévé váltak. A felvásárlást követően a Nanosys több lehetőséggel és további erőforrásokkal rendelkezik majd a fejlesztéseket tekintve.

Nanoled-tervek

A Nanosys számos új kvantumpont-alapú display megoldást javasol, de ezek közül egyelőre csak a QD-OLED képernyők képesek megmutatni a technológiában rejlő lehetőségeket. A cég által javasolt következő lépés a QD-microLED, amiben lényegében kék fényt kibocsátó mikro LED-ek és kvantumpont színkonverterekkel ellátott piros és zöld alpixelek hozzák létre a képet –QD-OLED-hez némileg hasonlóan.

A legradikálisabb előrelépést a több mint tíz éve kitalált elektrolumineszcens, azaz fénykibocsátó kvantumpont diódás, az „agazi QLED” képernyők jelentenék. Az elektromossággal közvetlenül gerjesztett elektrolumineszcens kvantumpontok (EL-QD) vagy kvantumpontos fénykibocsátó diódás (QD-LED) képernyők egy prototípusát a CES 2023 idején zárt ajtók mögött bemutatta a Nanosys „NanoLED” elnevezéssel.

A felvásárlás következményeit elemző Display Daily cikkben Jeff Yurek, a Nanosys marketing alelnöke azt nyilatkozza: „Az elektrolumineszcens kvantumpontok, vagy a mi elnevezésünkkel a NanoLED a jövő displaytechnológiája. A NanoLED a fényességet, a színt és a kontrasztot tekintve hihetetlen teljesítményt hoz ki a szervetlen kvantumpont fénykibocsátó anyagokból. Ami még ennél is fontosabb, hogy a NanoLED képernyők rendkívül alacsony költségűek lehetnek, mivel azokat oldatos eljárással lehet előállítani. Megszabadulhatunk a költséges gőzölögtetési lépésektől és a nagy vákuumkamráktól, amelyeket ma a képernyők gyártása során használnak. Ez hihetetlenül izgalmas, és nincs túl távol, közelebb van a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz, mint azt szerintem sokan gondolnák. A Shoei elkötelezett a kvantumpont-technológia jövője mellett, és izgatottak vagyunk, hogy a Shoei részeként felgyorsítsuk a fejlődést a NanoLED terén.”

Korábban a Nanosys úgy vélte, hogy a NanoLED képernyő 2025-2026 előtt nem lesz kész, de most a Shoei felvásárlásával a fejlesztés felgyorsulhat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .