Astra: új Ultra HDTV tesztcsatorna indul az IFA-n

1. Oldal

A műholdakat üzemeltető SES Astra a rövidesen kezdődő IFA 2014 kiállításra egy új Ultra HDTV tesztcsatornát indít, aminek vételére egyelőre csak néhány megfelelő tunerrel és HEVC (H.265) dekóderrel rendelkező UHD TV képes.


Az új Ultra HDTV tesztcsatorna „Astra Ultra HD Demo” elnevezéssel a Fraunhofer Heinrich Hertz Institute berendezésével HEVC (H.265) kódolt műsorát az Astra 19,2° kelet irányú műholdról sugározza. A műsor az életciklusokat bemutató tájképektől és természeti fotóktól a sport témájú tartalmakig terjed.

ASTRA.JPG
A tartalmat a DVB-UHD-1 Phase 1 specifikációnak megfelelően 3.840 x 2.160 pixel felbontással, másodpercenként 50 képkockával és a 10 bites színfelbontással sugározzák.

Egyelőre csak az a néhány Ultra HD televíziós készülék alkalmas az Ultra HDTV tesztcsatorna műsorának vételére, amelyik képes a HEVC (H.265) tömörítés dekódolására és van beépített DVB-S2 műholdvevője. Külső műholdvevő HEVC (H.265) dekódolással egyelőre még nem kapható.

Az „Astra Ultra HD Demo” paraméterei:

Transponder: 1035
Frekvencia: 10,994 MHz (Horizontális)
Symbol Rate: 22.000
Video: 2160 50p, HEVC 10 Main, 10-bit
Adatátviteli sebesség: 25 Mbit / s

Kapcsolódó linkek:

DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
A BBC zárt tesztben közvetíti a foci VB-t Ultra HD-ben
Ultra HDTV tesztcsatornák az Astra és Eutelsat műholdakról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .