A BBC zárt tesztben közvetíti a foci VB-t Ultra HD-ben

1. Oldal

A BBC élő digitális földi televíziós (DTT) és internetes (IP) adásként közvetíti a VB mérkőzések UHD felvételeit, de az nem lesz publikusan nézhető. Idehaza sem indul még el a foci VB alatt az M4K UHDTV tesztadás.


A közel egy éve elvégzett első wimbledoni 4K adáskészítési kísérlet után a BBC kutatás-fejlesztése zárt tesztben közvetíti majd a FIFA TV által előállított három VB mérkőzés UHD felvételét a Rio de Janeiro-i Maracana stadionból. Ez lesz az első elő UHD közvetítés, ami egyidejűleg zajlik majd digitális földi televíziós (DTT) és internetes (IP) technológiával. A BBC K+F a tesztben szorosan együttműködik stratégiai kutatópartnerével és az Egyesült Királyság adóhálózatát részben menedzselő Arqiva-val, jelentős szórakoztatóelektronikai gyártókkal és technológia kiszolgálókkal.

FIFA_2014k.jpg
Az élő UHD műsorfolyamok Brazíliából az Eurovision műholdas hálózatán jutnak el az Egyesült Királyságba, ahol dekódolják, újrakódolják és meglévő műsorszóró és szupergyors szélessávú infrastruktúrán át továbbítják azt kiválasztott K+F létesítményekben működő bizonyos számú kompatibilis UHD TV készülékhez.

A digitális földi televíziós műsorsugárzás DVB-T2 szabvány szerinti rendszerben zajlik, az internetes terjesztésben pedig az IP hálózatokon magas minőségű videó továbbítására használható MPEG-DASH adaptív bitsebességű eljárást alkalmazzák majd. Ez utóbbi lehetővé teszi az egyes készülékeknek, hogy bármely pillanatban a rendelkezésre álló hálózati sávszélességnek megfelelően automatikusan válasszák ki a lehető legjobb képminőséget.

A DVB-T2 tesztsugárzás és az internetes terjesztés is az új HEVC (H.265) videó tömörítő kódolási technológiát használja majd.

Az eredeti tervekkel szemben a tavaly decemberben idehaza beharangozott M4K Ultra HD TV tesztadás egyelőre nem indul el. A Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság Médiatanácsa ugyan áldását adta az Ultra HD digitális földfelszíni tesztsugárzás csatornájára, amihez akkor még úgy gondolták „többek között a 2014-es labdarúgó-világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat”. A tesztcsatorna számára megfelelő 4K tartalmakat biztosítani hivatott közszolgálati MTVA azonban egyelőre nem áll készen a feladatra. A tesztcsatorna elindításának harmadik szereplője, a digitális televíziós műsugárzó platformot üzemeltető Antenna Hungária lenne.

Kapcsolódó linkek:

A brazil Globo biztosan közvetít élőben a foci VB-ről 4K-ban
A foci VB-ről 8K felvétel is készül
Nemcsak a foci VB döntőjéről lesz UHDTV közvetítés
M4K néven Ultra HD TV tesztadást indíthat az MTVA
Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
BBC és Sony kísérleti UHDTV közvetítés Wimbledonból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .