Auro-3D: egy új, akár 13.1 csatornás mozi hangrendszer

1. Oldal

A mozi-ipar számára kidolgozott új Auro-3D hangformátum magassági hangsugárzókkal valódi 3D hangteret hoz létre, amelyhez a Lucasfilm Red Tails című II. világháborús repülős filmje nyújt majd először 11.1 csatornás hangot.


Napjaink egyre több mozijában működik 3D filmek képét előállító digitális vetítés, és az ehhez illeszkedő magassági hangösszetevőket is reprodukáló hangformátumra és hangrendszerre sem kell sokat várni.

A digitális mozik vetítő- és hangrendszereivel foglalkozó Barco illetve az Auro Technologies cégek kínálják az Auro-3D hangtechnológiát, ami lehetővé teszi a 3D hang előállítását, továbbítását és reprodukálását.

auro-3d_mozi.jpg
A Galaxy Studios által kifejlesztett Auro-3D a hangokat mindhárom térbeli tengely mentén előállító sokcsatornás hangformátum és hangsugárzó elrendezés alkalmas a bármely irányból, vagyis az oldalról, magasból és fölülről is érkező környezeti hangok előállítására. A jelenlegi mozikban használatos surround hangrendszerrel szemben, ahol a hangsugárzók inkább egy vízszintes síkban vannak elhelyezve, az Auro-3D hangrendszerben a front és oldalsó-hátsó csatornák magassági csatornákkal valamint egy úgynevezett „Úr hangja” elnevezésű, a nézők feje felett megszólaló hangcsatornával egészülnek ki. Így lesz az 5.1 csatornás hangból (5+6=11) azaz 11.1, a 6.1 illetve 7.1 csatornás hangból 12.1 illetve 13.1 csatornás hang.

Az Auro-3D egyébként 100%-ban kompatibilis meglévő (SMPTE és DCI) mozi szabványokkal, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi formátumok és csatornák ugyanúgy használhatóak a tartalom előállítása és továbbítása során. A mozik is ugyanúgy egy DCP-ben kapják a film tartalmát és az Auro-3D dekóder vonja ki az extra hanginformációt a meglévő 5.1 vagy 7.1 sávos fájlokból.

Az Egyesült Államokban jövő januárban mutatják be a George Lucas produkciójában készülő Red Tails II. világháborús repülős mozit, aminek 11.1 csatornás hangja lesz.

Az pedig eléggé nyilvánvaló, hogy a mozifilmek számára kifejlesztett hangformátumok előbb-utóbb megjelennek a házi-mozikban használatos műsorhordozókon is.

Kapcsolódó linkek:

DTS: jön a térhangzást 11.1 csatornára bővítő Neo:X
3DAA: a térhangzás újraértelmezése
Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .