DTS: jön a térhangzást 11.1 csatornára bővítő Neo:X

1. Oldal

A DTS Neo:X technológiája a 3D kép kiegészítéseként további magassági és front szélességi hangsugárzókon megszólaló hangokkal igyekszik teljesebb, félgömbszerű hangteret létrehozni, ahogy más hasonló konkurens technológiák is.

DTS_NeoX_150px.jpg
A DTS Neo:X jelfeldolgozó technológiáját illetve az erre alapuló 11.1 csatornás hangrendszert a korábbi CES kiállításokon már bemutatta, és most Európába is elhozta a legutóbbi CeBIT kiállításra ahol az Intel „Storage Solutions Theater Experience” standján volt az hallható.

Hasonlóan a Dolby Pro Logic IIz és az Audyssey DSX eljárásokhoz a DTS Neo:X is további csatornákkal kiegészített hangrendszerrel tökéletesíti a megszólaló hangteret.

DTS_NeoX_11pont1-es_hangrendszer.jpg
A már ismert 7.1 csatornás hangrendszer a Neo:X esetében is négy további hangsugárzóval egészül ki, amelyek közül kettő a frontsugárzók fölé, egy újabb pár pedig a front hangtér két negyed körcikknek megfelelő oldalának középvonalában kerülnek elhelyezésre. Ennek az elrendezésnek és a jelfeldolgozásnak az a célja, hogy megtartva az eredeti keverés természetes háromdimenziós hangterének konzisztenciáját a hagyományos 7.1-es surround hanghoz magassági dimenziót adjon a front hangképben és egyben szélesítse is azt.

Egyelőre még eredetileg 7.1 csatornás hangsávval rendelkező Blu-ray Disc sincs sok, 9.1 vagy 11.1 csatornás hangot pedig ne is várjunk a közeljövőben ilyen lemezen. A Neo:X jelfeldolgozó technológia azonban a 2.0/5.1/6.1/7.1 hangformátumokat egy egyszerű algoritmusban 9.1 vagy 11.1 formátummá konvertálja a plusz csatornák számára diszkrét hatáshangokat szolgáltatva. 32 bemeneti/kimeneti kombináció beállítását építik a Neo:X technológiába, köztük speciális beállításokat mozihoz, játékhoz és zenehallgatáshoz.

A DTS Neo:X a tervek szerint 2011 második negyedévében már megjelenik házi-mozi rendszerekben és készülékekben.

Kapcsolódó linkek:

3DAA: a térhangzás újraértelmezése
Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .