Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához

1. Oldal

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) szakértői megállapodtak az új Ultra High Definition Television (UHDTV) azaz ultra nagyfelbontású televíziós szabvány legtöbb műszaki jellemzőiről, amely gyakorlatilag azonos a Super Hi-Vision rendszerrel.

UHDTV_150px.jpgAz ITU műsorszóró szolgáltatással foglalkozó tanulmányi csoportjának (ITU-R Study Group 6) a világ minden tájáról összegyűlt tudósai és mérnökei közösen dolgozták ki és állapodtak meg az „UHDTV” műszaki specifikáció szabványát.

A szabványnak megfelelő fogyasztói termékekre minden bizonnyal még évekig kell várni, a műsorszolgáltatók és mások viszont már egy ideje dolgoznak a technológián, ami jelentős előrelépést jelent a képfelbontás és képminőség terén. A japán közszolgálati műsorszolgáltató NHK, amely úttörő szerepet játszott a HDTV fejlesztésében is, 2008-ban mutatta be az UHDTV-nek megfelelő Super Hi-Vision rendszert, ami 33 millió pixeles (7680 x 4320 képpont) képernyővel és 22.2 csatornás hangrendszerrel bizonyította, hogy mennyivel többet nyújt, mint napjaink 2 millió pixeles HDTV-je.

2011 szeptemberében egy kísérleti UHDTV kapcsolatot már felállítottak London és Amszterdam között, 2012-ben pedig a Londoni Olimpiai Játékok bizonyos sporteseményeinek UHDTV közvetítését tervezik nyilvános helyszíneken szerte a világon.

Az UHDTV kép további képpontjainak egyik fontos alkalmazása lehet a szemüveg nélküli 3D. A szemüveg nélküli 3D fejlesztésének egyik fontos eleme, hogy nagyszámú pixelre van szükség a képernyőn a különböző látószögeknek megfelelő képek előállításához.

Kapcsolódó linkek:

IFA 2011: Sharp Super Hi-Vision 8K4K LCD képernyő demó
Sharp: kész a világ első Super Hi-Vision (8K4K) LCD képernyő
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .