Az LG szerint az OLED jobb, mint a QLED 8K TV felbontáshoz

A Samsung azt állítja a QLED technológiája uralják majd a 8K TV-k piacát az elkövetkezendő néhány évben, de ezt az LG nem hagyta szó nélkül.


A szöuli LG Electronics Science Parkban tartott előadás során a cég a bevezetőben leírt Samsung állítást – miszerint a QLED technológia uralják majd a 8K TV-k piacát az elkövetkezendő néhány évben – valószínűtlennek tartja, mivel szerintük az OLED display technológiája jobb, mint az LCD, amikor „magas minőségű videót” jelenít meg 8K felbontásban.

A BusinessKorea riportja számol be az eseményről, ahol Kang In-byung az LG Display legfőbb technológiai vezetője és alelnöke prezentációja során azt állította, hogy: „Az LCD panelekben a folyadékkristályok természetüknél fogva nézőszög problémát okoznak. Az LCD panelek fényereje 50 százalékkal csökken, vagy akár a bőr színe is megváltozik oldalról és nem elölről nézve.” Kang szerint: „A Samsung igyekszik nagyméretű OLED paneleket gyártani, mert az LCD panelek korlátozottan (képesek) a 8K vagy tisztább képek visszaadására. Az OLED panelek előnyösebbek a 8K TV korban, amikor a 8K TV-knek 33 millió pixelt kell vezérelniük. A saját fényt kibocsátó OLED panelek optimálisak, mivel minél nagyobb a felbontás, annál kisebbé válnak a képpontok.”

Vagyis az LG szakembere azt állítja, hogy a Samsung pont azért gyorsítja fel az OLED képernyők tömeggyártására vonatkozó tervei megvalósítását, mert tudják, hogy az OLED a jobb a 8K TV-khez. Mindez meglepő lehet, mert a Samsung egy ideje semmilyen hivatalos nyilatkozatot nem közölt OLED TV-kre vonatkozó terveiről, miután évekkel korábbi ilyen irányú próbálkozásukkal felhagytak és az elmúlt években a kvantumpont technológiát az LCD-vel kombináló QLED-re fókuszálnak.

Közismert, hogy a Samsung QLED-re váltásának egyik oka, hogy nem tudták úgy tökéletesíteni az OLED panelek tömeggyártását, ahogy az LG. Igaz vagy sem, a Samsung szerint a QLED valójában éppolyan jó, ha nem jobb, mint az OLED, és a technológia segít, hogy a következő években a 8K TV-k piacát uralják vele.

Múltév októberében azonban maga a Samsung Display vezérigazgatója erősítette meg a nagyméretű QD-OLED képernyőpanelek előállításához szükséges technológia fejlesztését. Márpedig ez azt sugallhatja, hogy a Samsung sem annyira elégedett QLED képernyői minőségével, ahogy azt mondja.

A QD-OLED (Quantum Dot OLED) hibrid technológiájú képernyő – melyben kék OLED-ek fénye zöld és vörös fényt kibocsátó QD anyagokat gerjeszt – izgalmas lehetőségekkel kecsegtet, mert egyesíti az OLED kontrasztarányát a kvantumpontok által létrehozott, élénkebb, szélesebb tartományú, azaz természetesebb színekkel, vagyis a valósághoz még hűbb képek létrehozásának lehetőségét teremti meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .