Samsung: folyik a QD-OLED képernyőpanelek fejlesztése

Maga a Samsung Display vezérigazgatója erősítette meg a nagyméretű QD-OLED képernyőpanelek előállításához szükséges technológia fejlesztését.


A koreai The Bell beszámolója szerint Lee Dong-hoon, a Samsung Display vezérigazgatója még júliusban a Szöulban megtartott International Information Display (IMID) kiállítás alkalmával egy újságíró kérdésére válaszolva nyilatkozta: „Fejlesztjük a technológiát a nagyméretű kvantumpont szerves fénykibocsátó diódás (panelek) készítéséhez.” A cikk szerint a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a nagyméretű QD-OLED képernyőpanelek tömeggyártásához szükséges technológia fejlesztése zavartalanul folyik.

Az év elején már szóltak híresztelések arról, hogy a Samsung mégiscsak fejleszti a QD-OLED TV technológiát, amit a Samsung Electronics azonmód igyekezett is cáfolni, mivel az QLED TV-k gyártójaként marketingstratégiáját pont a nagy vetélytárs LG OLED TV-ivel szemben igyekszik felépíteni. A képernyőket gyártó Samsung Display viszont igenis gőzerővel fejleszti a QD-OLED display technológiát, mégpedig 2015. óta, amikor először kerültek piacra kvantumpontokat alkalmazó LCD TV-k forgalomba.

A kvantumpontok (QD) és az OLED kombinálásával az utóbbiak gyakorlatilag a QD-k gerjesztésével állítanak elő keskeny spektrumú színeket. A Samsung a zöld és vörös fényt kibocsátó QD anyagokat feltehetően kék OLED-ek fényével gerjeszti. A QD-OLED a mai OLED képernyőkhöz hasonlóan mély feketét képes előállítani, ugyanakkor nagyobb fénysűrűséget és szélesebb színteret is, és talán a gyártási költségei is alacsonyabbak lehetnek.

A Samsung számára nagyon fontos, hogy az LG OLED TV-ivel szemben mihamarabb versenyképes készülékeket kínálhasson, mert jelenleg veszít piaci részesedéséből a prémium TV szegmensben. Korábbi hírek szerint jövőre már el is indulhat a kísérleti QD-OLED gyártósor, és a 190 centis 4K mikro LED TV is elkészül.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .