Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?

Idén már minden jelentősebb TV gyártó kínál LCD TV-ket „kvamtumpötty” (QD) technológiával, de mi is ez valójában és tényleg továbblépést jelent-e vagy csak marketing az egész. Erre igyekszik választ adni a cikk.


Nem új találmány a kvantumpötty (QD), mert már az 1980-as években tudtak a 10 nanométernél kisebb (10-50 atomnyi) nano méretű félvezető kristályokról és azok tulajdonságairól. Az QD-ket többek között használták a napfény spektrumának nagyobb részét hasznosító többrétegű napelem cellákban és fénykibocsátó diódákban, azaz QLED-ekben is, amikből az OLED-hez hasonló képernyőt igyekeznek előállítani. Néhány éve el is készült már az első 10 centis színes kvantumpötty display.

Sony BRAVIA W90 TRILUMINOS TV
Sony BRAVIA W90 TRILUMINOS TV


A létező LCD TV-k színvisszaadásának javítására azonban csak 2 éve használják a nanokristályokat. Először a 2013 januárjában bemutatott Sony BRAVIA W90 TRILUMINOS TV-k alkalmazták a QD Vision Color IQ QD technológiáját. Furcsának tűnhet, hogy a többi nagy TV márka nem követte azonnal a Sony példáját, de akkor még talán az OLED TV-k tömeggyártásának gyors felfutásában bíztak, ami nem jött be. A CES 2015 kiállításon már minden neves TV márka bemutatta kínálatának QD LCD TV modelljeit.

Kvantumpotty QD-Vision-demo.jpg
Ezeknek a TV-knek az LCD paneljét is LED-ek világítják meg, amelyek vagy a panel mögött vagy azok élénél helyezkednek el. A LED-ek és a velük megvilágított panel közé kerül a nanokristály réteg, ami lehet egy lap vagy egy pálca, mint a QD Vision Color IQ esetében. A LED-ek kék fényével gerjesztett QD-k saját fényt bocsátanak ki, melyek hullámhossza a kristályok méretétől függ. A cél éppen az, hogy a kék fényt tiszta és intenzív elsődleges vörös és zöld színekké konvertálják, márpedig a QD-k pont ezt teszik.

Mindez potenciálisan némileg javítja az LCD TV képének kontrasztját és színtelítettségét valamint az energiafelhasználást is, bár az utóbbit csak a kadmium alapú nanokristályoknál tesztelték, márpedig ezt a mérgező anyagot néhány éven belül (az EU-ban 2018. június 30-ig) betiltják.

kvantumpötty_LCD_ színelőállítás.jpg
A legfontosabb azonban, hogy az LCD TV-k sokkal szélesebb színtér előállítására képesek a QD technológiával. Enélkül ezek a TV-k a Rec.709 szabvány által előírt színtér kb. 70%-át produkálják, míg vele annak több mint 100%-át, sőt a 2015-ben megjelenő ilyen LCD TV-k a mozikban előírt szélesebb DCI színtér 90-98%-át is meg tudják jeleníteni, de az UHDTV Rec.2020 szabvány színtartományát meg sem közelítik.

A szélesebb színtér szép és hasznos, de megvalósításával csapdahelyzet áll elő, mert minden nem ennek megfelelően előállított tartalom színei torzulnak a szélesebb színtéren. A Rec.709 szabvány szerinti tipikus piros a nagyobb színtéren sokkal intenzívebbnek tűnik majd, ami nyilván nem egyezik a filmkészítő szándékával.

Ahhoz tehát, hogy igazán kihasználható legyen az új QD LCD TV-k szélesebb színtartománya, mondjuk minimum a DCI színtérnek megfelelő tartalmakra – filmekre, játékokra, TV műsorokra – van szükség. A mozikban forgalmazásra kerülő filmek alkalmasnak tűnnek, bár a vetítőtermek sötétjéhez illetve a világos nappalihoz igazított színek különbsége miatt szükség lehet a filmek átdolgozásra. Most (2015 februárjában) még nincsenek ilyen tartalmak, se a TV műsorszolgáltatásban, se az online tartalomszolgáltatások kínálatában, se a Blu-ray lemezek között, kivéve azt a néhány 4K-ban feldolgozott Sony Blu-ray filmet, ami támogatja az x.v.Color színszabványt.

Az UHDTV szabványnak nem része a DCI színtér, de hallani arról, hogy az Ultra HD Blu-Ray esetleg támogatja majd. Ha az iparág a végső cél, a Rec.2020 eléréséig köztes lépésként a DCI színteret is bevezeti a házi videózásban, akkor még a szabványokat is módosítani kell.

Sok gyártó igyekszik összemérni a kvantumpötty LCD TV-k és az OLED TV képminőségét, főleg azok, amelyek még nem képesek az utóbbi tömeggyártására. Ezek a marketing célú összevetések azonban figyelmen kívül hagyják, hogy hiába alkalmaznak kvantumpöttyöket egy LCD TV paneljének megvilágításánál annak attól még nem lesz olyan tökéletes feketéje, nem lesz olyan gyors a képpontok reakcióideje és majdnem teljes 180 fokos nézési szögtartománya mint egy OLED TV-nek. Az OLED TV-k ráadásul már most megközelítőleg teljes DCI színteret tudnak előállítani, bár még nem világos miként érik majd el a UHDTV Rec.2020 szabvány színtartományt.

„OLED képminőség olcsóbban” hirdetik a kvantumpötty LCD TV-kről, és bár előállításuk valóban nem annyira költséges, a gyártók egyelőre szinte csak csúcskategóriás modelljeiben alkalmazzák a technológiát. Szakértői becslések szerint a nanokristály lap vagy film körülbelül 100 $ (kb. 27.000 Ft) plusz anyagköltséget jelent a gyártás során, de ennek többszöröse épül be a fogyasztói árba.

A kvantumpötty technológia valószínűleg nem teszi az LCD TV-ket a képminőségben jóval előttük járó OLED TV-k versenytársává, bár áruk jelenleg még kedvezőbb lesz azoknál. Inkább az a kérdés, hogy a vásárlók hajlandóak lesznek-e kifizetni az LCD TV-kbe épített kvantumpötty technológia felárát, amíg annak legfőbb jótéteményét a szélesebb színtartományt nem tudják megfelelő tartalmak hiányában kihasználni. De úgy tűnik ehhez hasonló dilemmákkal már sokszor szembesültek a fogyasztók és még fogbak is a jövőben.

Kapcsolódó linkek:

QD Vision kvantumpötty technológia további TV-kben
Szakmai szervezet által díjazott képernyők és technológiák
Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek (Frissítés)
Sony: kvantumpöttyök adják a TRILUMINOS TV-k színeit
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel
Jönnek a még színesebb színes TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .