Az OLED TV-k mellett jobban alszunk és fogyunk?

Egy japán tanulmány szerint az LCD TV-khez képest az OLED TV-k tulajdonosai állítólag jobban alszanak és még fogynak is.


A japán Tsukuba-i Egyetem kutatása összehasonlította a hagyományos (un. polikromatikus) LED és az OLED világítás hatásait az emberi testben alvás közben lejátszódó metabolikus folyamatokra, és megállapították, hogy az utóbbi kevésbé befolyásolja az emberek „alvásszerkezetét”.

OLED TV a hálószobában

A tanulmány megállapításai megfelelnek annak, amit a tudomány már korábban a kék fény hatásáról feltárt. A kék fényről ismert, hogy gátolja a melatonin felszabadulását, ami így megnehezítheti az emberek számára az elalvást, és megakadályozhatja azt is, hogy elérjék a megfelelő pihenéshez szükséges mélyalvási állapotot.

Az OLED képernyők ráadásul általában kevésbé fényesek, mint az LCD képernyők, ami ugyan az élénkebb képrészleteket kedvelők számára ronthatja a látványélményt, de kevésbé zavarják az emberek alvásminőségét.

A tanulmány nemcsak az alvás minőségét vizsgálta, de azt is, hogy miként befolyásolják a két világítási technológia az emberek alvás közbeni anyagcseréjét, vagyis azt a folyamatot, melynek során a szervezet az ételt és italt energiává alakítja.

Megállapították, hogy a legtöbb ember testmaghőmérséklete és energiafelhasználása „jelentősen csökkent az OLED fénynek való kitettség után”, jobban, mint azoké, akiket LCD fénynek tettek ki. Ez az OLED fénynek kitett személyek esetében pihentetőbb alvást jelentett, továbbá a zsírégetést is kevésbé befolyásolta az OLED, mint a LED fény.

Tokuyama professzor, a tanulmány szerzője szerint: „Így az éjszakai fénykitettség összefügg az alvás közben a zsírégetéssel és a testhőmérséklettel. Eredményeink arra utalnak, hogy a fénykitettség bizonyos típusai más fiziológiai változásokkal együtt befolyásolhatják a súlygyarapodást.”

Vagyis aki lefekvés előtt OLED TV-t néz, az egyrészt jobban kipihenheti magát éjszakai, másrészt többet veszíthet testsúlyából, mint az, aki LCD TV-t néz. A javaslat szerint a kevesebb kék fényt kibocsátó képernyők fontosak lehetnek az emberek általános közérzete szempontjából, különösen, ha későig tévéznek.

A tanulmány szerzői emlékeztetnek rá, hogy egy OLED TV megvásárlása önmagában nem vezet automatikusan egészségügyi előnyökhöz, mivel sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, beleértve az étrendet, az életmódot és így tovább. De egy OLED TV biztosan nem fog ártani, legalábbis a tanulmány szerint.

A kutatók megállapításait valószínűleg érdekelni fogja az OLED TV-k képernyőpaneljeit gyártó LG Display, mely már régóta hivatkozik technológiájának egészségügyi előnyeire. Tavaly a cég nem késlekedett bejelenteni, hogy OLED képernyői elnyerték az amerikai Underwriters Laboratories (UL) „Low Blue Light Display (OLED)”, azaz alacsony kék fényt kibocsátó kijelző (OLED) tanúsítványát. Ezt azok a display termékek kapják, amelyek kékfény-kibocsátási szintje megfelel az International Electrotechnical Commission által meghatározott „kockázatmentes” szabványnak.

Két éve pedig az LG OLED TV panelek megkapták a TÜV Rheinland „Eye Comfort Display” tanúsítványát, ami megállapította, hogy ezek kékfény-kibocsátása mindössze 34%, szemben az LCD panelek egyes típusainak 64%-ával. A TÜV Rheinland ennek biztonsági küszöbértékét 50%-ban állapította meg, vagyis szerintük minden ennél magasabb érték kockázatosnak számít.

Bár a legtöbb bizonyíték arra utal, hogy az OLED TV nézése kevésbé fárasztó a szemnek, a Samsung Electronics tavaly két különböző tanúsítványt is kapott arról, hogy 2020-as 4K és 8K QLED TV-i is biztonságosak a szem számára.

Az UL a Samsung mindkét 2020-as képernyőtípusát fotobiológiai szempontból veszélytelennek minősített. A Német Elektrotechnikusok Egyesülete, a Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) pedig nemrégiben „Eye Care” szemkímélő tanúsítványát adott a Samsung 2021-es Neo QLED TV-inek,

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .