Dolby Atmos: már nemcsak a csúcskategóriás TV-kben

A Vestel eredeti készülékgyártó sok ismert márkanéven előállított 4K TV-iben is megjelenik a Dolby Atmos hangformátum támogatása.


A Dolby Atmos hangformátum támogatása először 2017-ben jelent meg a csúcskategóriás TV-kben. Már ekkor kínált Dolby Atmos hangsávú filmeket a Netflix, egy évre rá pedig az Amazon Prime Video, az iTunes, majd később a Disney+ streaming szolgáltatások is, a hangformátum támogatása pedig a középkategóriás készülékekre is jellemzővé vált.

A Dolby Atmos támogatása nem feltétlenül azt jelenti, hogy a tévékészülék maga rendelkezik a 3D térhangzás előállítására alkalmas többcsatornás hangot produkáló hangrendszerrel. Elég az is, ha az képes kezelni a műsorforrás Dolby TrueHD vagy Dolby Digital Plus kódolású objektumalapú hangsávját, s ennek bitfolyamát HDMI csatlakozáson keresztül át tudja adni külső Dolby Atmos kompatibilis, 3D térhangzást megszólaltató hangrendszernek.

A Blu-ray lemezen vagy bármely más műsorforráson tömörítetlen Dolby TrueHD kódolású legjobb minőségű Dolby Atmos hangzáshoz nemcsak egy alkalmas külső hangrendszerre, de arra is szükség van, hogy a TV-nek legyen akár 37 Megabit/sec adatátviteli sebességű HDMI eARC csatlakozása is.

Dolby Atmos TV

Alig négy év elteltével mostanra a Dolby Atmos támogatása már a megfizethetőbb tévékben is az alapfelszereltség részévé vált. Ezt igazolja a Hitachi, a Panasonic, a Toshiba és egyéb márkáknak TV-ket előállító török Vestel bejelentése is. Eszerint az eredeti készülékgyártó 4K Smart TV-i többségében bevezeti a Dolby Atmos támogatást.

Baris Altinkaya, a Vestel marketing és termékmenedzsment vezérigazgató-helyettesének elmondása szerint: „A Dolby Atmos szélesebb körű bevezetése fontos fejlemény, amely lehetővé teszi számunkra, hogy segítsük a mindennapi TV hang színvonalának emelését. Mostantól még több tévécsaládunk lesz képes elérhető, azonnal használható, magával ragadó hangmegoldást kínálni, amely jelentősen javíthatja a tévénézés élményét.”

A Dolby Atmos mellett a gyártó sok 4K HDR TV-je a Dolby Vision prémium HDR formátum kezelésére is alkalmas.

Javier Foncilias a Dolby Europe kereskedelmi partnerségekért felelős alelnöke szerint: „Nagyszerű, hogy a Vestel a legújabb tévékínálatával mindkét világ legjobbját kínálja vásárlóinak. A fogyasztók hihetetlen képminőséget valamint elképesztő hangélményt élvezhetnek majd a Dolby Vision és a Dolby Atmos révén, elmerítve a nézőket a képernyőn zajló eseményekbe.”

Kapcsolódó hír, hogy az Amazon Music alkalmazás is megjelenik a Vestel által gyártott tévékészülékeken.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .