Az új ENERGY STAR szabályok kihathatnak a jövő TV-ire

1. Oldal

Az amerikai Environmental Protection Agency (EPA) új útmutatása 2013-ra bizonyos televíziók esetében kb. kétharmaddal csökkentené az energiafogyasztást, ami változásokat kényszeríthet ki az síkpaneles TV-k gyártásában és alkatrészeiben.
energystar_150px.jpgAz EPA ENERGY STAR programja TV-kre vonatkozó követelményeinek 3.0-ás verziója, amely 2008 novemberében lépett hatályba először ad meg teljesítményfelvételi limiteket a televíziók bekapcsolt állapotára vonatkozóan. A szervezet bízik benne, hogy a 3.0-ás útmutató előírásai révén az energiaszükséglet évente milliónyi kilowattórával csökkenhet (legalábbis az Egyesült Államokban).

Az EPA útmutató a bekapcsolt TV-k teljesítményfelvételi korlátjára egyre szigorodó értékeket ad meg az idő előrehaladtával. Az első lépcsőre vonatkozó limitek már most érvényesek, s ezeket más készülékek mellett például sok plazma TV is teljesíti. A második illetve harmadik lépcső követelményei 2010-ben és 2012-ben lépnek hatályba.

Példaképpen az EPA útmutató a 127 centis (50 inch) képátlójú TV-k maximális teljesítményfelvételét a második lépcsőben (2010.) 153 wattban, a harmadik lépcsőben (2012.) pedig 108 wattban korlátozná.

A korábbi szabványok, köztük az ENERGY STAR szabályozása is csak a készülékek kikapcsolt és készenléti állapotú energia-felvételének csökkentésére koncentráltak. Az új követelmények viszont már a bekapcsolt állapotra fókuszálnak, mikor a készülékek a legtöbb energiát fogyasztják. Az első ilyen már életbelépett szabvány az EPA ENERGY STAR programja TV-kre vonatkozó követelményeinek 3.0-ás verziója, amelyet más országok szabályozása is követ majd (Az Európai Unió is készül erre.)

Miközben nem kötelezőek, az EPA útmutató előírásai valószínűleg fontos változásokat indítanak el a televíziók tervezésében, mert a gyártók szeretnék ott látni készülékeiken az ENERGY STAR címkéjét.

Feltehetően sok változás érinti majd a televíziók elektronikáját és funkcióit, s így például általánossá válik a környezeti megvilágítást érzékelő, s annak megfelelően intelligensen szabályozott fényerő és/vagy háttérvilágítás az LCD TV-knél. Az LCD TV-k esetében a legnagyobb energia-megtakarítás a panel anyagok és a háttérvilágítás fényforrásának áttervezésével érhető el. A bekapcsolt készülék teljesítményigényének csökkentésére hatékony eszköz a LED háttérvilágítás alkalmazása, különösen a direkt megvilágítási módú változaté, amivel akár 40 százaléknál is több energia-megtakarítás érhető el egy tipikusan 80 cm körüli képméretű LCD TV esetén. A plazma TV-k, ha nehezen is, de szintén teljesíthetik a szigorodó teljesítményfelvételi követelményeket. Ehhez új cellaszerkezetek, gázok és fénykibocsátó foszforanyagok, valamint új hatékony meghajtó elektronikák kifejlesztésével a panel fényhatásfokának további javítását kell elérni. Energiahatékonyság szempontjából jól teljesíthetnek az OLED TV-k is.

Kapcsolódó linkek:

A plazmatévék állítólagos európai betiltásáról
Sok plazma TV felel meg az ENERGY STAR követelményeinek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .