A plazmatévék állítólagos európai betiltásáról

1. Oldal

Az utóbbi napokban különböző híradások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az EU betiltaná a plazma TV-ket azok úgymond magas energiafogyasztása miatt. Ez így egyszerűen nem igaz!

KURO_plazma.jpgIdehaza először a hvg.hu a Daily Mail napilap weboldalára hivatkozva jelentetett meg hírt a „nappalik terepjáróiként” megbélyegzett plazmatévékről, mely ellentmondásos módon egyrészt arról számol be, hogy „Egy új EU-szabályozás értelmében idén tavasztól várhatóan tilos lesz a plazmatévék értékesítése”, másrészt arról, hogy „a plazmatévéket nem tiltják be teljesen, a környezetbarát modellek továbbra is forgalomban maradhatnak.” Akik ismerik a Daily Mail-t tudják, hogy egyike a számos brit szenzációhajhász bulvárlapnak, és finoman szólva sem mérvadó hírforrás.

A hír különböző más forrásokra is hivatkozó változatai a hazai internetes oldalakon is futótűzként terjedtek el, sőt a TV2 január 16-ai reggeli műsorában is foglalkoztak a témával, ahol a műsorvezető felvezetésében szintén a „nappalik terepjárójának” titulálta a plazmatévéket. A műsorban megszólalt a fogyasztóvédelem szóvivője, aki értelmesen megpróbálta helyére tenni ezt az egész betiltásra vonatkozó dezinformációt, és hallhattunk egy szakembert is, aki ugyan megpróbálta elmagyarázni a plazmák működését, energiafogyasztásuk és a megjelenített kép világosságtartalmának összefüggését, de a nézők számára nem tisztázta, hogy akkor pontosan mihez képest és valójában mennyivel is fogyasztanak többet a plazmatévék.

Az egész betiltással kapcsolatos híresztelés valószínűleg a The Independnet múlt vasárnap megjelent cikkével vette kezdetét. Már ez a cikk is „a nappalik négykerék-hajtásúja” címkével illeti az óriás plazmákat és közzétesz néhány összehasonlító számadatot a különböző technológiájú készülékek energiafogyasztásáról. A ki tudja mire alapuló kalkuláció szerint egy 106 centis plazma TV egy év alatt 822 kilowattóra villamos-energiát használ fel, míg egy azonos képméretű LCD TV csak 350 kWh-t, a legnagyobb kapható 82 centis képcsöves TV pedig 322 kWh-t. Ugyanezeket a számokat, de helytelenül már teljesítmény „fogyasztásként” emlegeti az The Inquirer cikke, melyre aztán botor módon például a Népszabadság nyomtatásban is megjelent blődsége is hivatkozik, elárulva hogy szerzőjének fogalma sincs a plazmatévék teljesítményfelvételéről.

Mi az igazság? Az EU illetékesei valóban dolgoznak egy szabályozáson, mely egy a televíziók minimális energiahatékonyságára vonatkozó szabványt állítana fel. Ez a plazma, LCD és képcsöves TV-kre egyaránt vonatkozna, s mivel ezek eltérnek az energiafelhasználás módjában, ezért az összehasonlíthatóság érdekében egységes kritériumrendszert, egyenlő feltételeket biztosító mérési módszert rögzít. A forgalomba hozatalhoz a készülékeknek meg kell majd felelniük az új minimum energiahatékonysági előírásoknak. A szabályozás várhatóan 2009 második felében kerül közzétételre, és egy átmeneti időszak után valamikor 2010-ben lép hatályba. Ezzel együtt egy címkézési rendszert is bevezetnek, amelynek segítségével a fogyasztók azonosíthatják, hogy az említett szabvány értékelése szerint milyen az adott tévékészülék energiahatékonysága.

Egyébként az USA hasonló minősítést és fogyasztói tájékoztatást szolgáló ENERGY STAR követelményeknek a legtöbb forgalmazott plazma TV már most megfelel.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 2,5 centi vastag vezeték-nélküli plazma TV a CES-en
Sok plazma TV felel meg az ENERGY STAR követelményeinek
Panasonic: plazma prototípusok az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .