BBC iPlayer: kísérleti műsoron A kék Bolygó 2 4K HLG HDR képminőségben

Tegnap óta láthatják a HLG kompatibilis TV-vel rendelkező britek A kék Bolygó 2 (Blue Planet 2) című filmsorozat hét epizódját 4K HDR képminőséggel a BBC iPlayer szolgáltatáson, de a film Ultra HD Blu-ray lemezen is megjelenik.


A BBC egy év eleji tesztjében már látható volt a Bólygónk, a Föld 2 (Planet Earth 2), de A kék Bolygó 2 (Blue Planet 2) lesz első olyan sorozat, amelyet teljes egészében 4K HDR videó minőségben nézhető meg a BBC iPlayer szolgáltatásán.

Hasonlóan más iparági szereplőkhöz a BBC is úgy véli, hogy a nagy dinamikatartomány (HDR) sokkal több képi élményt nyújt, mint a 4K felbontás. A formátum különösen a természet- és dokumentumfilmeket teszi még látványosabbá a fényesebb kiemelésekkel, a mélyebb feketékkel és az szélesebb színtartománnyal.

A BBC az iPlayer szolgáltatáson a Hybrid Log Gam (HLG) formátumot teszteli, amit a japán NHK-val közösen fejlesztették ki, hogy ugyanazon a TV csatornán vagy adatfolyamban együtt lehessen HDR tartalmat eljuttatni az annak megjelenítésére alkalmas illetve régebbi TV-khez. Azok a TV-k ugyanis, amelyek nem támogatják a HLG formátumot, a továbbított tartalmat hagyományos videojelnek érzékelik és jelenítik meg.

A BBC közleménye szerint: „Az egyik ok, miért tartott eddig mire a BBC teljes műsort kínál, hogy új HDR formátumot próbáltunk felfedezni. Míg a Netflix és az Amazon a HDR10 és Dolby Vision néven ismert technológiákra támaszkodva juttatják el az extra színinformációt, a BBC a japán műsorszolgáltató NHK-val fogott össze, hogy létrehozzon valamit hibrid-log gamma (HLG) néven.”

A képmegjelenítés optimalizálására a HDR10 és Dolby Vision formátumokkal szemben a HLG nem alkalmaz metaadatokat, mert a fejlesztők szerint nehéz az átvitelük az élő produkciós munkafolyamatokon, a berendezések nem támogatják, és elvesznek, sérülnek ezek az adatok.

A BBC úgy látja, hogy a HLG HDR formátumot a nézők többsége számára megfelelő, mert eléri az emberi látás képességeit és nincs szükség a Dolby által javasolt 28 blendényi dinamikatartományra. A HLG nyílt szabványként egyre több korszerű TV-ben működik, rendszerszoftver frissítésével pedig 2016-os és 2015-es készülékeken is.

Annak a brit polgárnak, aki az iPlayer szolgáltatáson 4K HDR minőségben akarja látni A kék Bolygó 2-őt olyan UHD TV-vel vagy ahhoz csatlakozó streaming eszközzel kell rendelkeznie, mely kompatibilis a HLG formátummal és támogatja a DVB-DASH IP streaming protokollt, ami része a brit digitális műsorterjesztés Freeview Play szabványnak. A BBC által közzétett lista több mint 300 kompatibilis TV modellt sorol fel. Az adaptív bitsebességet alkalmazó kísérleti műsortovábbításban minimum 22,7 Megabit/sec sávszélességre van szükség a teljes 3.840 x 2.160 képpont felbontáshoz, de ha valakinek csak 10,2 Megabit/sec áll rendelkezésre az meg kell elégedjen a 2.560 x 1.440 pixellel, az 1.920 x 1.080-as felbontáshoz pedig 7 Megabit/sec is leegendő.

A kék Bolygó 2 megjelenik az Ultra HD Blu-ray lemezen is megjelenik jövő január közepén HDR10 formátumban.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .