LG: már az 5.1 csatornás Crystal Sound OLED TV a cél

Az LG Display azt tervezi, hogy a Crystal Sound OLED (CSO) technológiával, azaz a képernyő rezgésével megszólaltatott hangot sokcsatornás hangtér előállítására is alkalmassá teszi.


Azt már lehet tudni, hogy Las Vegasban a CES 2018 termékújdonságai között az LG bemutatja saját Crystal Sound OLED (CSO) TV-jét, de még az is lehet, hogy egy 5.1 csatornás hangot előállító változat is hallható lesz.

A Crystal Sound OLED TV-nek nincsenek beépített hangszórói, hanem a képernyő hátlapjára szerelt elektrodinamikus átalakítókkal azt rezgésbe hozva és membránként használva kelti a hangot. Ezt elsőként a Sony BRAVIA A1 OLED TV-k alkalmazták „Acoustic Surface” elnevezéssel. A technológiát azonban az LG fejlesztette ki és be is mutatta az év eleji CES 2017 kiállításon, idei OLED TV kínálatában azonban nem alkalmazta, mert tovább kívánta fejleszteni.

A koreai ETNews az LG Display vezető kutatóját, Park Kwan-ho-t idézi, aki szerint: „A jövő CSO fejlesztésének iránya afelé halad, ahol több csatornából kerül előállításra a hang.” Vagyis az eddigi sztereó hang előállítására alkalmas képernyő után az LG Display azt tervezi, hogy többcsatornás hangot alkalmaz a következő generációs CSO-nál, és végzi az ehhez kapcsolódó kutatásokat. A többcsatornás hang lehet 4 csatornás sztereó vagy 5.1 csatornás térhang.

Mivel a hang egyenesen a képernyőből érkezik, ezért a kutató szerint az valóságosabban reprezentálja az azon látottakat, ha pedig sikerül többcsatornás hangot előállítani, akkor az pontosabb térbeli leképzést tenne lehetővé.

A megoldandó feladat azonban nem egyszerű, mert egy membránt a több csatornának megfelelően több helyen rezgetve, a közöttük keletkező interferencia elkerülhetetlen, ami rontja a hangminőséget. A csatornák közötti interferencia ugyanis torzítást okoz, és a tér- és hangképérzetet is károsan érinti. Ezért a többcsatornás hangtechnológia fejlett technológia.

Várható tehát, hogy az LG a jövő havi kiállításon bemutatja milyen haladást sikerül elérnie a Crystal Sound OLED TV-k terén, melyek a cég korábban nyilvánosságot látott várakozásának megfelelően nagyobb számban lesznek jelen a jövő évi kínálatban.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .