Blu-ray Disc fejlesztések a jobb használhatóság érdekében

1. Oldal

A műsoros Blu-ray lemezek egyik gyermekbetegsége a másolásvédelem és a Java kód miatt hosszadalmas lemezbetöltés, amire a Fox Home Entertainment fejlesztői egyfajta megoldást kínálnak, és más technikai tökéletlenségek javítását is ígérik.

Blu-ray Disc.jpgBár a figyelem elsősorban a leendő 3D Blu-ray szabványra összpontosul, de van mit javítani a jelenlegi műsoros Blu-ray lemezeken is. Ezen fáradozik a Fox Studios Blu-ray technológiai kutató-fejlesztő csapata is, amely egy ideje avval foglalkozik, hogy újraértékelje a Blu-ray használhatóságának alapjait. Joe McCrossan a csapat tagja elmondta, az első dolgok egyike, amin elkezdtek dolgozni, hogy miként tudják csökkenteni a lemez betöltési idejét, hogy megszüntessék az unalmas várakozást és javítsanak a felhasználók ez irányú rossz tapasztalatain.

A trükk az, hogy a Java programrészt a háttérben töltik be és nem az előtérben. Joe McCrossan elmondása szerint: „Mikor behelyezzük a lemezt azonnal filmelőzeteseket és más egyéb anyagokat kezdhetünk el nézni. De a háttérben a lejátszó a beállást (setup) végzi és felkészíti a lemezt a film megtekintésére. Ez jelentősen csökkenti a fogyasztó által tapasztalt időt miközben arra vár, hogy megnézhesse a filmet. Egy ideje már dolgozunk ezen és azt várom, hogy a közeljövőben elérhető lesz.”

McCrossan azt is feltárta, hogy a filmstúdió jelenleg zajló kutatás-fejlesztési programjának csak egyik iránya a gyorsabb lemezbetöltés. A következő teendő, hogy megszüntessék a BD lejátszók funkcionális hiányosságát, hogy nincs lejátszás folytatás (újrakezdés). Azt kutatják, miként tehetnék lehetővé a fogyasztók számára, hogy az éppen nézett lemezt ott folytathassák, ahol utoljára abbahagyták. Ez egyike azon lehetőségeknek, amit a DVD-vel megtehetnek. Sajnos a BD hardverrel ezt nagyon nehéz megtenni, de tartalmi oldalon ez olyasvalami, ami megoldható. A közeljövőben, ha valaki kiveszi a lemezt, biztosíthatjuk, hogy minden, amit a lemezzel tettünk eltárolódjon. Hol tartottunk a film nézésében, a játékban, amit játszottunk, és hol helyeztünk el könyvjelzőket, ezek mind eltárolhatóak. Így mikor újra visszahelyezzük a lemezt, megvan a lehetőség, hogy pontosan ott folytassuk, ahol abbahagytuk. A fejlesztők abban reménykednek, hogy a technológia kidolgozásával megalkothatják a szabványt.

Kapcsolódó linkek:

Részletek a leendő 3D Blu-ray Disc technológiáról
Egy Blu-ray lemezmásolat lesz engedélyezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .