Egy Blu-ray lemezmásolat lesz engedélyezett

1. Oldal

A jövő év elejétől elvárás, hogy megvásárlóik egy másolatot készíthessenek újonnan megjelenő Blu-ray lemezükről, legalábbis ezt biztosítja az AACS tartalomvédelmi rendszer múlthéten megjelent specifikációjának menedzselt másolás funkciója.
AACD_Blu-ray Disc.jpgA „Managed Copy” (menedzselt másolás) már régóta tervezett funkciója a Blu-ray formátumnak, de az Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelem licencügyeit intéző, stúdiók, hardvergyártók és technológiai cégek alkotta AACS License Administrator (AACS LA) konzorcium csak most véglegesítette azt.

A Blu-ray formátum 2006-os megjelenése óta csak egy ideiglenes licenc-megállapodás alapján működtek a cégek. A június 5-én jóváhagyott végleges AACS licenc-megállapodás tervezetének viszont már része a menedzselt másolás követelménye, ami azt jelenti, hogy elvileg minden 2010 első negyedéve után megjelenő Blu-ray műsoros lemez már tartalmazza majd ezt a funkciót, és biztosítja a lehetőséget a fogyasztóknak, hogy egy teljes felbontású archív másolatot készíthessenek arról. Mielőtt a végleges licenc életbe lép, a stúdióknak, a gyártóknak és más Blu-ray licencbirtokosoknak is jóvá kell hagynia.

Az új licenc életbeléptekor azonban valószínűleg a legtöbb Blu-ray tulajdonos azonnal még nem lesz képes a másolásra. A jelenlegi Blu-ray lejátszók és más BD készülékek ugyanis még nem rendelkeznek a menedzselt másolatok előállításának képességével, és a hardverszállítók várhatóan legkorábban 2010 első vagy második negyedévében jelennek meg új lejátszóikkal. Ráadásul a tartalomtulajdonosok szigorúan ellenőrzik majd az elkészülő archív másolatokat. A stúdiók pénzt is kérhetnek a másolatért és akár további másolatokat kínálhatnak fel vagy adhatnak el.

A menedzselt másolatok kezdetben írható Blu-ray vagy DVD lemezre készíthetőek, letöltésként pedig egy Windows Media DRM kompatibilis hordozható lejátszóra vagy merevlemezes meghajtóra, memóriakulcsra, SD kártyára, vagy másolati fájlként lennének tárolhatóak.

Az Apple egyelőre nem kapott hozzájárulást ahhoz, hogy Blu-ray másolatokat lehessen letölteni iPod-ra, iPhone-ra és más eszközükre, mert nem kérték ezt az AACS LA-tól, de a jövőben bármikor megtehetik ezt.

A menedzselt másolás várhatóan úgy működik majd, hogy a fogyasztók az arra alkalmas Blu-ray lejátszóba behelyezve saját eredeti lemezüket, annak menüjében lesz egy lehetőség a másolat elkészítésére. Ezt a menüpontot kiválasztva vagy egy gombot megnyomva a Blu-ray eszközön, az online kapcsolatba lép egy a stúdió, a forgalmazó vagy az AACS LA által üzemeltetett engedélyező szerverrel. Ez a szerver ad zöld utat a másolat elkészítéséhez.

A stúdiók december 4-ig írhatják alá a végső AACS megállapodást. Az aláírás után minden Blu-ray kiadványuknak késznek kell lennie a menedzselt másolásra. A stúdióknak valójában csak 2010 első negyedévét – amikorra az AACS LA felállítja engedélyező szerverét – követően megjelenő műsoros Blu-ray lemezeiken kell lehetővé tenniük a fogyasztók számára a másolást. A stúdiók és forgalmazók is felállíthatják saját engedélyező szervereiket.

A tartalomtulajdonosoknak a menedzselt másolás funkcióhoz csak egy az engedélyező szerverre mutató ULR-t kell rákódolniuk a lemezekre. A lemezeket sorozatszámmal látják el, így az engedélyező szerver meg tudja mondani, ha készült már róluk másolat.

Bár a Blu-ray lemezeknek 2010 első negyedévére kell kötelezően tartalmazniuk a menedzselt másolást, a Blu-ray hardvergyártóknak ez nem kötelező, de várhatóan a fogyasztók igényeit követve támogatják majd a funkciót. A hardvergyártóknak menedzselt másolás mellett további tartalomvédelemmel kell ellátniuk készülékeiket a kalózmásolatok ellen.

Kapcsolódó linkek:

Eltűnnek az analóg kimenetek a Blu-ray lejátszókról
Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .