Denon: új 2009-es Blu-ray alaplejátszók

1. Oldal

A Denon két új BD-Live és Bonus View funkcionalitású Blu-ray alaplejátszója közül a nagyobb tudású DBP-2010 már idehaza is kapható, az ésszerűen leegyszerűsített DBP-1610 pedig várhatóan rövidesen forgalomba kerül.
A Denon két új Blu-ray alaplejátszója támogatja a Bonus View valamint a BD-Live funkciókat és természetesen rendelkeznek az utóbbihoz továbbá az online firmware frissítéshez szükséges internetes kapcsolatot biztosító Ethernet csatlakozással. A letöltött BD-Live bónusztartalmak az előlapi nyílásba helyezett SD memóriakártyán tárolhatóak. Az SD (SDHC, miniSD és microSD) memóriakártyáról egyébként MP3, WMA és JPEG médiafájlokat is lejátszanak a készülékek csakúgy, mint kamerával készített AVCHD felvételeket, utóbbiakat DVD-R/RW lemezekről is. Az új modellek lemezről DivX és DivXHD lejátszásra is alkalmasak.

Denon_DBP-1610.jpg
A külsőre szinte teljesen azonos DBP-1610 és DBP-2010 egyaránt képes a szabvány DVD-k váltott-soros képjelét átkonvertálni progresszív képfrissítésű 1080p-re felskálázott jellé a HDMI kimeneten, de nem azonos minőségi színvonalon. A DBP-2010-ben ugyanis mindezt az Anchor Bay Technologies legkorszerűbb VRS (Video Reference Series) ABT1030 videoprocesszora végzi. A drágábbik lejátszó analóg videokimenete is igényesebben megoldott az Analog Devices 12 bites „Noise Shaped Video”, azaz zajformált video feldolgozás és D/A átalakítása miatt, de az olcsóbbik lejátszóban is 12-bites video jelfeldolgozás működik digitális zajcsökkentéssel, és mindkettőben többféle képparaméter beállítására van lehetőség.

Denon_DBP-2010_csati.jpg
Mindkét lejátszó természetesen támogatja a 1080/24p videojel kimenetet valamint a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus és DTS-HD Master Audio hangformátumokat. Amíg azonban a DBP-2010 dekódolja és konfigurálható mélyhang-menedzsmenttel rendelkező analóg 7.1 csatornás audiokimenetein is kiadja a HD hangsávok jeleit, addig a DBP-1610 esetében csak a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus és DTS-HD Master Audio bitfolyam nyerhető ki a HDMI kimeneten. Ez teljesen elegendő, ha a lejátszót amúgy is egy a szükséges dekódolást elvégző AV erősítőhöz csatlakoztatjuk. Amúgy a két lejátszó „HDMI Source Direct” funkciója a beépített videoprocesszort kihagyva a lejátszott lemez natív felbontású jelét közvetlenül küldi a digitális kimenetre. Ez akkor hasznos, ha tudjuk a láncban a lejátszónál jobb minőségű videojel átalakító, skálázó berendezés működik (pl. a vevőerősítőben, egy külső skálázóban, vagy magában a képmegjelenítőben).

Az 1.3-as verziójú Deep Colour és x.v.Colour jelátvitelt támogató és HDMI-CEC vezérléssel kompatibilis HDMI kimeneten kívül komponens (YUV) és kompozit analóg videojel kimenetei vannak a lejátszóknak – a DBP-2010 párhuzamosan HDMI és analóg videojelet is képes kiadni. A koaxiális digitális audiokimenet mellett külön analóg 2 csatornás hangkimenet is található a hátlapon, amit a DBP-2010 esetében egy kiváló hangminőséget garantáló Burr-Brown PCM-1782 24-bit/192 kHz-es D/A konverter hajt meg, és így CD lejátszónak is bátran használhatóak a készülékek, főleg „Pure Direct” üzemmódban. A lejátszók távvezérlő be- és kimenetén kívül a DBP-2010-nek RS-232C soros vezérlőportja is van.

Mindkét készülék háza a külső és belső vibrációkat elnyomó nagy szilárdságú konstrukció, amiben a zavarjelek csökkentése érdekében elkülönült egységet képeznek a digitális és analóg, valamint audio áramköri blokkok.

A DBP-2010 már idehaza is megvásárolható 199.990 Ft-ért, a DBP-1610 viszont csak októberben kerül forgalomba az európai piacon 499 euro (kb. 135.000 Ft) áron.

Kapcsolódó linkek:

Denon DVD-A1UD: júliustól kapható az univerzális Blu-ray lejátszó
Denon AVR-4310: az új felsőkategóriás AV vevőerősítő
Denon: három új AV vevőerősítő 2009-re

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .