Broadcom chip HEVC kódolt Ultra HD videó dekódolásához

1. Oldal

A chipgyártó Broadcom új lapkája, a BCM7445 a világon elsőként kínál áramköri megoldást az Ultra HD TV-kben és a 4K tartalomterjesztés más jövőbeli készülékeiben használatos HEVC videó dekódolásra.
A CES 2013 kiállításon szinte az összes nagy TV gyártó kirukkolt az első Ultra HD TV-kkel. Ezen készülékek 4K felbontású tartalommal való ellátásához viszont szükség lesz bizonyos szabványok kidolgozására és az azok alapján működő alkatrészekre. A Broadcom által bejelentett új chip ebben nyújthat segítséget a készülékek gyártóinak.

Broadcom_chip.jpg
A BCM7445 többfunkciós chip Ultra HD TV-kben, hálózati médialejátszókban és más hasonló készülékekben, de elvileg akár táblagépekben vagy okostelefonokban is 4K videó bitfolyam fogadását, feldolgozását és dekódolását végezheti el.

A 28 nanométeres gyártási technológiával készülő chip négymagos ARM utasításkészletű CPU-t tartalmaz, és a négy 1080/30p videó bitfolyam valósidejű transzkódolása mellett a High Efficiency Video Coding (HEVC), vagy másként H.265 tömörítés dekódolását is támogatja 4096×2160/60p felbontásig. Ez utóbbi a korábbinál jobb hatásfokú, és nagyjából fele akkora adatátviteli sebességet igénylő videó tömörítés nyilvánvalóan szerephez jut majd az Ultra HD tartalmak terjesztésében, de az internetes videó letöltések gyorsításában is.

A fentiek mellett a chip hálózati továbbítási és különböző internetes biztonsági funkciókat is kínál, köztük a fizetős TV műsorok terjesztéséhez szükségeseket is.

Kapcsolódó linkek:

Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány
Broadcom: kész az első egychipes Blu-ray Disc megoldás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .