CES 2014: bemutatkoznak az első 267 centis ívelt Ultra HD TV-k

1. Oldal

Az LG és a Samsung is bemutat egy-egy ívben hajló 267 cm (105 inch) képátlójú 21:9 képarányú 5.120 x 2.160 pixel, vagyis Ultra HD felbontású LED LCD TV-t a közelgő CES 2014 kiállításon.
Vagy teljesen egy srófra jár az LG és a Samsung termékstratégáinak esze, vagy nagyon jól kémkednek egymás fejlesztései után – azt fel sem merem tételezni, hogy egyeztetnék elképzeléseiket -, mert már megint ugyanazt találták ki a jövő lehetséges televíziójáról. Mindkét nagy koreai gyártó tegnap jelentette be, hogy a jövő januári CES 2014 kiállításon bemutatják „a világ első” ívben hajlított képernyőjű 267 centis (105 inch) Ultra HD TV-jét.

LG_267cm_hajlított_LCD_TV.jpg
Az LG 105UC9 éppúgy a valaha készült legnagyobb ívelt TV lesz, mint a Samsung egyelőre ismeretlen típusjelű készüléke (lásd az alsó képen). Ugyancsak ezeknek lesz először 5.120 x 2.160 pixel felbontású 21:9 (2,35:1) arányú CinemaScope képernyője, ami természetesen megfelel az Ultra HD követelményének.

Samsung_267cm_hajlított_LCD_TV.jpg
A két készüléknél alkalmazott LED LCD technológia számára a több mint 11 millió pixel nem jelent különösebb műszaki kihívást, nem úgy a széles és ívben görbülő képernyő egyenletes háttérvilágítása és színvisszaadása. Az LG bejelentése szerint ezt a problémát új technológiával oldotta meg, ami széles nézőszögből biztosítja az állandó képminőséget az óriásképernyőn, mert a képpontokat vezérlő vékonyréteg tranzisztorokat (TFT) megbütykölve kiküszöbölik a színek átszivárgását a pixelek között.

A Samsung azzal dicsekszik, hogy övék a „leginkább görbülő 105 hüvelykes ívelt Ultra HD TV”, ami új sajátfejlesztésű képminőség javító algoritmussal optimalizálja a színeket és nyújt nagyobb mélységérzetet. Az élmény fokozása érdekében a továbbfejlesztett íves panel mellé új áramköri technológiát tettek. A készülék a „Quadmatic Picture Engine” képfeldolgozással minden tartalmat Ultra HD képfelbontásra konvertál.

Arról még nincs információ, hogy a két TV közül bármelyik is széles körben kapható lesz-e.

Kapcsolódó linkek:

Hajlékony OLED TV-k mutatkoznak be a CES 2014-en?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .