Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?

1. Oldal

A már kapható ívben hajlított képernyőjű OLED TV-k és az újdonságként megjelent ugyanilyen LCD TV-k homorú formája leginkább a környezeti fény visszaverődését csökkenti, de a képgeometria minimális torzításával is jár.


Az első ívben hajlított képernyőjű LG és Samsung OLED TV-k már kaphatóak, és sorra jelennek meg a nagyképernyős íves LCD TV-k most már 4K Ultra HD felbontással is.

Sony 65S990A
Sony 65S990A


Amikor először megjelentek a hajlított képernyőjű OLED TV-k, a gyártók három dologgal igyekeztek „eladni” a görbült képfelületet. A Samsung eléggé dodonai módon azt hangsúlyozta, hogy az életszerű látványélmény érdekében hajlított OLED TV mélységet nyújt a megjelenített tartalomnak, a néző különösen látványos tájképek és természetfilmes jelenetek esetén körülölelő panorámahatást élvezhet, ami a szokványos síkpaneles TV-k esetében nem lehetséges. Az LG is úgymond az igaz mozikhoz hasonló képi élményt igyekezett kiemelni az „IMAX a nappalidban” szlogennel. Mindkét gyártó állítása szerint a hajlított képernyő azért nyújt jobb látványélményt és az emberi szem számára kényelmesebb tévénézést, mert annak minden pontja azonos látótávolságban van a néző szemétől. Ez utóbbi állításról belátható, hogy csak akkor igaz, ha a néző pont a képernyő rádiuszának középpontjában ülve nézi azt.

LG 55EA980
LG 55EA980


Az LG 138 centis OLED TV készülékről tudható, hogy képernyője csak enyhén ívelt, görbületi sugara (rádiusza) kb. 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a két széle csak kb. 3,6 centiméterrel van előrébb, mint a közepe. Ekkora képernyőn a THX ajánlása szerint 1,7 méterről láthatnánk élményszerű képet, és kb. ilyen távolságból látható a legtöbb a Full HD felbontásból is. 5 méter távolsághoz legalább 257 centis (101 inch) képernyő kellene.

Függetlenül attól, hogy valakinek tetszik-e vagy sem az ívelt képernyő, annak lehetnek előnyei is.

Samsung KE55S9
Samsung KE55S9


Az ilyen képernyő kevésbé tükröződik. Egyrészt az ívelt képernyőt oldalról kevesebb fény éri, mert a két széle némileg árnyékolja azt, szemben a teljesen sík képernyővel, amit 180 fokos szögből ér környezeti fény. Másrészt az ívelt képernyő, mint homorú tükör felnagyítja a róla visszaverődő világos objektumokat, amelyek foltjai annál elmosódottabbak, halványabbak és így kevésbé zavaróak, minél messzebbről nézzük a képernyőt. Mindez különösen az OLED TV-knél fontos, mert azok tökéletesen mély feketéjét és kiváló sötét képrészleteit csak a tükröződés ronthatja.

A hajlított TV valósnál nagyobbnak érzékelt képernyője
A hajlított TV valósnál nagyobbnak érzékelt képernyője


Az ívelt képernyő másik előnye, hogy közelebbről nézve nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában, és azok, akik nem pont szemből középről, hanem oldalról nézik azt, valamivel teljesebb képet látnak. A görbülő képernyő ugyanis jobban illeszkedik az ő nézőszögükhöz, kisebb trapéztorzítást észlelnek, mint egy síkképernyőt nézve ugyanolyan szögben oldalról nézve.

Mivel 4K Ulta HD felbontású képet csak elegendően nagy méretben érdemes nézni – a képnek kb. 60 fokos nézőszövet kell kitöltenie -, ezért a teljesen sík LCD TV-k képernyőjének nagyobb szögből látható szélein és sarkaiban már észlelhetően romolhat a kontraszt és a színvisszaadás. A hajlított képernyő ezt a problémát is kiküszöböli, mert a síkképernyőkhöz képest értelemszerűen kisebb a széleinek nézési szöge.

A homorú képernyő hátránya, hogy a rajta megjelenő kép alsó és felső része nem tökéletesen egyenes, hanem egy finom kis görbület látszik benne. Ez a kis geometriai hiba csak egy a kép közepe és oldala közötti különbségből adódó 1,5%-os görbület, 2,4 méter távolságból nézve a 140 centis (55 inch) képet.

Kapcsolódó linkek:

IFA 2013: a Samsung Ultra HD OLED TV-ket mutatott be
Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k (Frissítve 2.)
LG és Samsung hajlított OLED TV-k az USA-ban
LG: OLED TV ívre hajlítva a CES 2013-on
Samsung: hajlított OLED TV a CES 2013-on

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .