Csak HDMI-n át adnak HD képjelet a 2011-es Blu-ray lejátszók

1. Oldal

A Blu-ray formátum tartalomvédelmi licencét kezelő AACS Licensing Administrator (AACS LA) által „analóg naplementeként” emlegetett rendelkezés első üteme 2011. január 1-én hatályba lépett.
AACD_Blu-ray Disc.jpgTöbb mint másfél éve ismert a Blu-ray lejátszók analóg kimenetének korlátozására vonatkozó rendelkezés. Az AACS LA által az AACS tartalomvédelmi alkalmazói megállapodásban kikötött „analóg naplementeként” emlegetett rendelkezés alapján 2010. december 31-e után a gyártók nem állíthatnak elő új Blu-ray lejátszót, aminek nagyfelbontású (HD) analóg komponens videojel kimenete is van. Végleg pedig 2013 decembere után alkonyul be az analóg kimenetnek, ekkortól ugyanis nem gyártható és forgalmazható olyan Blu-ray lejátszó, amely AACS védett tartalmat játszik le analóg kimeneten.

A PC-s Blu-ray lejátszásra is vonatkozik mindez, vagyis a 2010. utáni Blu-ray lejátszó szoftvereknek Blu-ray lemezek lejátszása esetén szabványfelbontásra (SD) kell korlátoznia a személyi számítógépek analóg videojel kimenetét, amely viszont más médiumok esetén teljes felbontással használható.

Azok tehát, akiknek régebbi, HDMI bemenettel nem rendelkező nagyfelbontású képmegjelenítő készülékük van – például egy még ma is jól használható, kiváló képminőséget nyújtó CRT vetítőjük – és még nincs Blu-ra lejátszójuk, de szeretnének egyet, még most szerezzenek be egy 2010-es vagy korábbi modellt, mert a 2011-es Blu-ray lejátszók analóg HD kimeneti jelet nem adnak ki.

A 2010. december 31. után megjelenő Blu-ray lemezeken már megjelenhet az „Image Constraint Token (ICT)” azaz „kép megszorítás jelzés” is, ami azt jelenti, hogy az ilyenek lejátszása során az analóg kimenet 960×540 pixel progresszív felbontásra korlátozódik. Ugyancsak ettől az időponttól elvileg teljesen le is tiltható az analóg kimeneti jel a lemezen alkalmazott „Digital Only Token (DOT)” azaz „csak digitális jelzés” megszorítással, amennyiben olyan filmet tartalmaz a Blu-ray lemez, ami csak 6 hete került mozi forgalmazásba. Ráadásul a DOT-ot alkalmazó tartalomszolgáltatónak a film mozikban való megjelenését követő hat hónapon belül egy DOT-ot nem tartalmazó verziót kell kiadnia a filmből. Mind ai ICT min a DOT megjelölést világosan fel kell tüntetni a Blu-ray lemez csomagolásán.

Kapcsolódó linkek:

Eltűnnek az analóg kimenetek a Blu-ray lejátszókról
Felpuhított Blu-ray Disc és HD-DVD tartalomvédelem 2012-ig?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .