Felpuhított Blu-ray Disc és HD-DVD tartalomvédelem 2012-ig?

1. Oldal

Meg nem erősített hír szerint a hollywoodi stúdiók és fontos szórakoztatóelektronikai gyártók, mint a Microsoft és Sony megegyeztek, egyelőre nem alkalmazzák a képfelbontás „lebutítását” a HDCP védelem illetve HDMI kimenet nélküli készülékeken.


BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgA feltételezés a német Spiegel Online hírén alapul. Eszerint a színfalak mögött létrejött egy megállapodás, ami alapján legalább 2010-ig, de lehet hogy 2012-ig a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken nem alkalmazzák majd a nagy felbontású (akár 1920×1080 pixel) képet 960×540 pixelre lekonvertáló ICT (Image Constraint Token) kimeneti felbontás-korlátozást, mely az AACS (Advanced Access Content System) tartalomvédelmi rendszer része.

A kalózmásolás lehetőségének megakadályozása érdekében a filmstúdiók ragaszkodtak hozzá, hogy a Blu-ray Disc és HD-DVD lemezek nagy felbontású képtartalmát digitálisan lejátszani képes készülékek kimenetén működjön a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) tartalomvédelmi rendszer. Ennek lényege, hogy a nagyfelbontású védett tartalmat egy HDCP adóval rendelkező lejátszó vagy számítógép egy digitális (DVI vagy HDMI) interfészen keresztül egy HDCP vevővel rendelkező TV-n vagy képmegjelenítőn tudja csak látható képpé alakítani. A tartalom a HDCP adóban kerül kódolásra, és az így másolásra alkalmatlanná tett jel a HDCP vevőbe továbbítódik, ahol a láthatóvá tétel előtt dekódolódik. Ilyen HDCP vevő és dekódoló csak képmegjelenítő eszközbe kerülhet.

Ugyanakkor számos HDCP védelmi rendszer nélküli DVI csatlakozóval rendelkező, digitális videojelet előállító eszköz (elsősorban PC-s videokártya), és képmegjelenítő (főleg korábban gyártott számítógépes monitor, plazmaképernyő és projektor) létezik. A tervek szerint ez utóbbi, a HDCP szabvánnyal nem kompatibilis, lejátszásra szolgáló készülék kimenetén korlátoznák le az ICT-vel a felbontást 960×540 pixelre, ami valamivel jobb képminőséget eredményez, mint a szabvány DVD, de nem éri el a nagy felbontásúét. Ugyanezt tennék azokon a készülékeken is, melyeknek csak analóg nagy felbontású videojelet előállító komponens kimenete van.

Belátható, hogyha azonnal bevezetnék az ICT használatát, akkor sok HDCP-vel nem kompatibilis DVI bemenettel, vagy csak analóg komponens bemenettel rendelkező, amúgy nagy felbontású képmegjelenítő válik használhatatlanná az új lemezformátumokhoz. Ráadásul személyi számítógépek milliói lennének képtelenek arra, hogy Blu-ray Disc és/vagy HD-DVD filmeket játszanak le velük teljes, 1920×1080 pixeles felbontással, mert nincs HDCP tartalomvédelmet vagy HDMI kimenetük.

Az ICT alkalmazásának moratóriumával, most ezek a PC-k kaphatnak haladékot, amíg meg nem jelennek tömegesen a HDCP kompatibilis videokártyák. Különösen fontos azonban mindez a két versengő játékkonzol, a Sony PlayStation 3 (PS3) és a Microsoft Xbox 360 szempontjából. Ugyanis a Blu-ray Disc meghajtóval szerelt PS3 idén novemberben megjelenő alapváltozata, és az ugyancsak ekkortól HD-DVD egységgel kiegészíthető Xbox 360 nem rendelkezik majd HDMI csatlakozóval, csak analóg komponens videojel kimenettel, mégis fennen hirdetik gyártóik, hogy alkalmasak lesznek a megfelelő új lemezformátumok nagy felbontású lejátszására. Ez csak úgy lehetséges, ha a filmstúdiók nem erőltetik az ICT használatát.

Kapcsolódó linkek:

Microsoft: bemutatták az Xbox 360 HD-DVD egységét
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
A Warner jelenteti meg az első HD-DVD/DVD hibrid lemezt
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .