Eltűnnek az analóg kimenetek a Blu-ray lejátszókról

1. Oldal

Az Advanced Access Content System (AACS) múlthéten nyilvánosságra került tervezetéből az következtethető ki, hogy 2010-re már nem lesznek HD analóg kimenetek, 2013-ra pedig teljesen eltűnnek az analóg videojel kijáratok a Blu-ray lejátszókról.
AACD_Blu-ray Disc.jpg
A Blu-ray formátum licenc technikai követelményeinek részét képező, az AACS Licensing Administrator által kiadott specifikáció azt jelzi, hogy a 2010. december 31-e után gyártott Blu-ray lejátszókon csak szabvány felbontású váltott-soros (480i/576i) kompozit, S-Video és komponens analóg videojel csatlakoztatás lesz megengedve, ami azt jelenti, hogy nagyfelbontású (1080i) jel már nem. Aztán 2014-ben már teljesen leáldozik az analóg videózásnak, mivel a 2013. december 31-e után gyártott lejátszó készülékeken analóg videojel kimeneten át az AACS kódolt tartalmak nem is lesznek elérhetőek.

Addig is előfordulhat persze, hogy bizonyos Blu-ray lemezek csomagolásán feltűnhet az „Image Constraint Token” azaz „kép megszorítás jelzés” felirat, ami azt jelenti, hogy analóg kimeneten át a kép felbontása 540p felbontásra korlátozott. Csak nagyon korlátozottan, főleg nem fogyasztóknak szánt lemezeken használják majd a „Digital Only Token” azaz „csak digitális jelzés” megszorítást, ami teljesen letiltja a képet az analóg kimeneten át.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a folyamatos mendemondák ellenére a specifikációból nem kerül ki a Managed Copy (menedzselt másolás), az továbbra is része licencnek. Természetesen a menedzselt másolást a stúdiók megkötései és külön feltételei határozzák meg.

Kapcsolódó linkek:

A SlySoft AnyDVD HD kikapcsolja a BD+ másolásvédelmet
Már a BD+ másolásvédelmét is feltörték
Kész a Blu-ray Disc BD+ extra másolásvédelmi rendszere
Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?
Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .