Denon DVD-3910 új csúcsmodell DVD lejátszó

1. Oldal

Az új csúcsmodell szinte „mindent tud”, és amire ma kép- és hangminőség tekintetében a DVD-Audio/Video, SACD formátumok képesek, azt a készülék várhatóan ki is hozza magából.
Most egy igen hosszú felsorolás következik, hogy mi mindent építenek az új Denon DVD-3910 univerzális DVD-Video/DVD-Audio/SACD lejátszóba, s így mire is képes ez a készülék. Ez a sokak számára talán nem is érthető és értékelhető rengeteg tulajdonság mind-mind a kiváló kép- és hangminőséget szolgálja.

DVD-3910_belulrol copy.jpg
Kezdjük a képpel. Talán a legfontosabb, hogy egy Faroudja FLI-2310 DCDi áramkör végzi a kép progresszív frissítésűvé átalakítását és a digitális videokimeneteken (lásd alább) megjeleníthető 720p / 1080i nagyfelbontású jellé skálázás feladatát kifogástalan minőségben. Mindezt kiegészíti a DENON Pixel Image Correction (DPIC) elnevezésű áramkör, mely a képet alkotó pixeleket vízszintes, függőleges és átlós irányban is analizálja, majd azokat a környező képpontok figyelembevételével a minél természetesebb színek és képtisztaság elérése érdekében korrigálja.

A lejátszásra kerülő kép számos paramétere beállítható (video EQ fekete/fehér szintállítással, Croma késleltetéssel, szintállítással) és zajszűrt (3D / blokk / moszkitó / CSS). A digitális kimeneteken lehetséges a 4:3/16:9-es képarányú anamorf képre skálázás (ez az, amikor az alakok függőlegesen megnyúlnak).

A Dual Discrete Video Circuit (D.D.V.C.) konstrukciójú videoszekció jó minőségű diszkrét elemekből épül fel és külön-külön videó D/A konvertereket alkalmaz a komponens és az RGB, S-Video, kompozit videokimenetekhez. Ezek egyaránt Analog Devices ADV-7310 216 MHz/12-bites átalakítók zajformált videó jelfeldolgozással. A progresszív jelútban 8x, a váltott-sorosban 16x a videojel mintavételi frekvenciája.

DVD-3910_csatik copy.jpg
Az így előállított videojelek szinte minden elképzelhető formában megjelennek a készülék hátlapján. Van itt DVI-D, HDMI digitális kimenet HDCP másolásvédelmi kódolással, analóg videojelként pedig komponens, S-Video és kompozit videó csatlakozó, valamint SCART rajta RGB, S-Video és kompozit jelekkel. A készülék természetesen lejátssza az NTSC videojelet tartalmazó lemezeket is akár PAL videojellé konvertálva.

Az audiojel előállításánál is minden a minőséget szolgálja. Az AL24 Processing Plus egy Analog Devices Melody 100 Hammerhead DSP jóvoltából a digitális jelek akár 192 kHz-es mintavételi frekvenciával dolgozhatóak fel, ami különösen a nagyfelbontású DVD-Audio lejátszásánál előny. A készülék HDCD dekódoló funkcióval is rendelkezik. A beépített Dolby Digital és DTS többcsatornás dekódolók mellett van MLP dekódolás (a sokcsatornás DVD-Audio-hoz) és a Sony CXD-2753 második generációs DSD dekódolója végzi az SACD jelelőállítást. Mind Dolby Digital, DTS, DVD-Audio vagy SACD esetés öt választható keresztváltási frekvenciával állítható be a mélyhang-menedzsment (ez a PCM és SACD esetén „Source Direct Mode”-ban kikapcsolható), a csatornánkénti késleltetési idő és a kimeneti szint. A külön kétcsatornás kimeneten sokcsatornás lekevert hang illetve SRS TruSurround virtuális térhatáshang állítható elő. „Pure Direct Mode”-ban a lejátszó minden, a hangelőállítás szempontjából szükségtelen része kikapcsol.

A hangkimenetek között van optikai és koaxiális digitális kimenet a tömörített (Dolby Digital, DTS) jelek számára és DENON Link, IEEE1394 a tömörítetlen sokcsatornás digitális jelátvitel céljára. Az 5.1-es és kétcsatornás analóg hangkimenetek előtt 24-bit/192 kHz-es Burr Brown PCM1796 D/A átalakítók végzik dolgukat.

A DVD-3910 a fentieken kívül a VCD, SVCD, DVD-R/RW, DVD+R/RW és CD-R/RW, formátumokat képes olvasni és az utóbbiakon lévő MP3, WMA, JPEG, Kodak Picture CD fájlokat kezeli.

DVD-3910_lrg copy.jpg
A készülék felépítése robusztus és igényes, külseje ugyanakkor a Denon szokásos arisztokratikus eleganciáját sugározza.

Várhatóan egy hónapon belül kapható lesz az új csúcslejátszó és ára valahol 350.000 Ft körül lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .