Dolby-SIM2 nagydinamikájú LCD képernyő prototípus

1. Oldal

A DLP vetítőiről ismert SIM2 és a Dolby Laboratories az utóbbi High Dynamic Range (HDR) technológiáját alkalmazva magas fényerejű és kontrasztarányú 117 centis LCD képernyő prototípust fejlesztettek ki.

A New Yorkban bemutatott prototípusban alkalmazott Dolby HDR technológia azt a lehetőségét használja ki, hogy a fénykibocsátó diódákból vagyis LED-ekből álló háttérvilágító egység (BLU) fényereje a megjelenítendő képnek megfelelően helyileg szabályozható. A kiadott sajtóközlemény szerint az így előállított kép minősége „mélységével, részleteivel és színeivel a valóvilág vizuális érzékelésével ér fel”.

Dinamikus LED hattervilagitas.jpg
Az együttműködés keretén belül a SIM2 fejlesztette ki az 117 centis (46 inch) képátlójú, 1920×1080 pixel elbontású LCD panelt meghajtó elektronikát és az 1838 LED alkotta BLU-t, valamint annak hőmérsékletmenedzselő rendszerét. A prototípus kifejlesztésén túl a SIM2 gyártási referenciatervet is nyújt a Dolby számára.

DolbyHDR_Sim2.jpg
Napjaink LCD TV-nek maximálisan 400-500 cd/m²-es felületi fényességével szemben a Dolby és a SIM2 prototípus készüléke rendkívüli, 4000 cd/m² előállítására képes, és a fénysűrűség homogenitása több mint 95%-os az LCD panelen keresztül. A LED-ek fénysűrűségét egy 16-bites felbontású elektronika finomságával lehet szabályozni, a 100% fehér és 0% fekete kontrasztaránya pedig végtelen. A Dolby összetett képdinamika növelő algoritmusát egy Xilinx Virtex™ elnevezésű FPGA chipkészlet valósítja meg a SIM2 prototípus képernyőjében.

A bemutatott prototípus készülékkel kapcsolatban egyelőre szakértők számára sem világos, hogy mennyit is kellene fizetnie a fogyasztóknak ezért a LED háttérvilágítással elérhető képminőségért. Az azonban világos, hogy amíg a LED gyártók nem képesek megfelelő gazdaságossági szintet elérni és csökkenteni a LED-ek költségét, addig az ilyen készülékek nem lesznek piacképesek.

Annak ellenére, hogy egyre több LCD TV gyártó kínálatában jelennek meg LED háttérvilágítást alkalmazó csúcsmodellek, az ilyen BLU-k 2-2,5-szer nagyobb költségűek, mint egy hidegkatódos fluoreszcens (CCFL) fénycsövekből álló. A Dolby és a SIM2 prototípus készülékében alkalmazott BLU nyilván még sokkal költségesebb.

Kapcsolódó linkek:

A síkpaneles HDTV-k ára csökken, de nem annyira, mint a múlt évben
Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással
A legnagyobb kapható LCD TV-t mutatta be a Samsung

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .