Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással

1. Oldal

Még az év eleji CES 2008 kiállításon volt látható a Novalux, Inc. Necsel lézer technológiájú fényforrásával átalakított JVC D-ILA vetítő, és a Luminus Devices, Inc. PhlatLight LED-jeivel működő prototípus házi-mozi vetítő.
A Novalux megvalósíthatósági tanulmány céljából átalakított vetítőjével azt kívánta illusztrálni, hogy milyen képminőséget lehet elérni a Necsel lézerekkel, ha azokat a JVC legkorszerűbb, nagyfelbontású D-ILA vetítési technológiájával kombinálják.

Novalux_NECSEL.JPGGreg Niven a Novalux marketingért felelős alelnöke elmondása szerint: „Fogtuk a JVC legújabb házi-mozi vetítőjét, eltávolítottuk belőle a lámpát, és Necsel lézerekkel helyettesítettük azt. A nézők azt láthatták, hogy lézereink milyen ideális módon egészíti ki a JVC LCOS technológiáját. Korábban már jelentős előrelépést mutattuk be a lézer TV technológia terén, ezzel a koncepciós demonstrációval elsőként teszünk hitet a mellett, hogy a következő nagy lépés a házi-mozi lesz.”

A demonstrált projektor tehát egy magas natív kontrasztarányáról ismert JVC D-ILA frontvetítőre alapult, melyben 17,8 mm-es (0,7 inch) teljes HD (1920×1080 pixel) felbontású D-ILA képmodulátort használnak egy igen nagy tudású optikai motorral kombinálva. A Novalux a lámpát vörös, zöld és kék Necsel lézerekkel váltotta fel. A D-ILA technológia és a Necsel lézerek házassága tovább javította a vetítő kontrasztarányát. Az utóbbiak egyébként valódi széles színtartományú lézerfény és hosszabb élettartamot biztosítanak, mint a hagyományos lámpa.

PhlatLight.jpgA Luminus által bemutatott PhlatLight LED-ekkel meghajtott házi-mozi vetítő prototípus fényforrásaival drámai fényességnövekedést sikerült elérni. Jelenleg 700 ANSI lumen feletti fényerőt sikerült elérni, de már közel az 1.000 lumenes határ áttörése, ami még 2008-ban bekövetkezhet. Ez lehetővé teszi majd a házi-mozi vetítők gyártóinak, hogy éljenek a PhlatLight LED technológia előnyeivel, melyek az azonnali működés (nincs szükség a lámpa bemelegedésére), a rendkívül magas kontraszt, az egyenletes fényesség és a széles színtartomány. Ráadásul nincs szükség lámpacserére a termék egész élettartama során.

Sajnos a beszámolók az említett vetítő koncepciók technikai tulajdonságairól nem szólnak, és azt sem lehet tudni, hogy mikor kerülhetnek piacra ilyen házi-mozi vetítők. PhlatLight LED-eket alkalmazó hordozható zsebvetítőket illetve azok prototípusait az LG Electronics, Samsung Electronics, iNnoswell és az Upstream Engineering is készít már.

Kapcsolódó linkek:

A Texas Instruments továbbra is bízik a hátulról vetítős TV-k jövővőjében
CES 2008: a Mitsubishi bemutatta lézer TV-jét
A lézer TV talán féléven belül termék lehet
Lézeralapú HDTV-t mutat be a Novalux a CES 2007-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .