Feltört nagyfelbontású filmek az interneten

1. Oldal

A múlt hét elején megjelentek az első feltört HD DVD filmek a BitTorrent-en, s ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a Blu-ray és HD DVD lemezeken használatos AACS másolásvédelmi rendszert kijátszották. Az illetékesek vizsgálja a „rést” a pajzson.

BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgElőször a Universal Studios Home Entertainment Serenity című filmjének teljes HD változata jelent meg az interneten egy 19,6 GB-os .EVO kiterjesztésű fájl formátumban, melyet a PC merevlemezére letöltve a legtöbb nagyfelbontású lejátszó szoftverrel, mint a PowerDVD lejátszható. Ezt rövidesen több más mozi, köztük Warner Home Video Batman Begins és Superman Returns című filmjeinek HD változata is követette.

A filmeket a magát Muslix64-nek nevező hacker által kreált BackupHDDVD programmal törték fel, melynek 1.0-ás változatát a hónap eleje óta lehet letölteni különböző weboldalakról.

Egyelőre egyik érintett stúdió sem kommentálta a történteket, a kódolási rendszert felügyelő AACS Licensing Authority-nál pedig azt mondták, vizsgálják a rendszeren keletkezett „látszólagos rést”, hogy meghatározzák, ha szükséges válaszul milyen lépéseket tegyenek.

A BackupHDDVD úgy tűnik feltárja a az adott lemezcímhez rendelt dekódoló kulcsokat, s azokat felhasználva létrehozza a számítógép merevlemezén a film említett kiterjesztésű és lejátszható fájljának másolatát. Megjelenése óta a módszert felhasználva mások már több tucat lemezcímhez tartozó kódot fedeztek fel és raktak fel a www.aacskeys.com oldalra.

Eleddig a gyanú árnyéka a CyberLink PowerDVD és a InterVideo WinDVD lejátszó szoftvereire vetül, melyek valószínűleg az említett kulcsokat valahol a memóriában elérhetővé teszik. Ezt a CyberLink tagadja, az InterVideo-t a múlt hónapban megszerező Corel szóvivője viszont azt mondta, hogy bár a vizsgálatok még nem igazolták, hogy ezek a lejátszók lennének a vétkesek, de a cég lépéseket tett, hogy megváltoztassa a szoftver kódját megpróbálva csökkenteni a potenciális kárt, és együttműködik a vizsgálatot folytatókkal.

Az jelenleg még nem világos, hogy Muslix64-nek a készülékkulcsokat is sikerült-e feltárnia, ami sokkal komolyabb rést jelentene a rendszeren, azokkal ugyanis a címek kódjai nélkül is bármely film dekódolható lenne. Néhány kódfejtő szerint amennyiben egy hacker feltárná a készülékkulcsok egy készletét, ezt az információt titokban tartaná, hogy azokat ne cseréljék le.

Bár még korai megmondani igaz-e, de a hét végén Muslix64 azt állította, hogy egy másik cracker Janvitos segítségével a Blu-ray AACS implementációját is feltörte. Bár a BD+ másolásvédelmébe nem ütköztek bele, de azt állítják, hogy a HD DVD-knél használt kulcskinyerési módszerrel azonos módon, a lemez vagy a meghajtó használata nélkül törték fel a Blu-ray-t (úgy tűnik csak egy titkosított adatfájlt használtak, semmi mást). A kódot még nem hozták nyilvánosságra, így nem ellenőrizhető állításuk.

Kapcsolódó link:

Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .