Egy optikai lemez mindhárom szabványhoz

1. Oldal

Miközben zajlik a DVD-t majdan felváltó két kéklézeres optikai lemezformátum (a Blu-ray és a HD-DVD) közötti háború a Warner két mérnöke szabadalmaztatta a három formátumot egyesítő lemezt.
A mind Blu-ray Disc, mind HD-DVD formátumban filmeket megjelentető Warner két mérnöke Alan Bell és Lewis Ostrover azon dolgozik, hogy olcsóbb és elegáns megoldást találjon arra, miként lehet a két versengő formátumot és a szabvány DVD-t egy lemezen egyesíteni.

HD-DVD_BD_DVD-hybrid.jpg
Az adatok kiolvasására egyaránt 405 nanométeres hullámhosszú (kék) lézert alkalmazó Blu-ray Disc adatrétege 0,1 milliméterre, a HD-DVD-é 0,6 milliméterre van a lemez felületétől. A mérnökök terve egy olyan lemez, melynek felső, Blu-ray rétege félig áteresztő tükörként működik. Ez elég kék fényt ver vissza a Blu-ray lejátszók számára az olvasáshoz, ugyanakkor kellő mennyiségű fényt enged át, hogy a HD-DVD lejátszók figyelmen kívül hagyhassák a Blu-ray adatokat és megtalálják a második HD-DVD réteget. A közönséges DVD felvétel a lemez másik oldalára kerülhet, s ezt a szokványos DVD lejátszókkal lehet olvasni.

Bár a három formátumnak megfelelő lemezek előállítása drágább, de mégis olcsóbb, mint külön-külön elkészített a három lemezt, és az üzletek polcain is kevesebb helyet foglalnának, ami szintén csökkentené a költségeket.

Ha mindehhez valamely cég elkezdené gyártani a mindhárom lemezformátumot kezelni képes lejátszót, máris értelmét vesztené az egész formátumháború.

Kapcsolódó link:

Háromrétegű DVD/HD-DVD lemezt fejlesztett ki a Toshiba és a Memory-Tech
A Warner jelenteti meg az első HD-DVD/DVD hibrid lemezt
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .