Háromrétegű DVD/HD-DVD lemezt fejlesztett ki a Toshiba és a Memory-Tech

1. Oldal

Az új háromrétegű ROM lemez a DVD TWIN formátum legújabb változata, egyoldalas, és mind a DVD mind a HD-DVD tartalmak tárolását támogatja.
Az új lemez mind a kapacitás, mind a felhasználás rugalmassága szempontjából előrelépést jelent, mivel a háromból vagy két HD-DVD (30GB) és egy DVD (4,7GB) réteg, vagy egy HD-DVD (15GB) és két DVD (8,5GB) réteg felosztás is lehetséges.

3-retegu_HD-DVD_lemez.jpg
A DVD szabvány szerinti réteg természetesen bármely hagyományos DVD lejátszóban olvasható, míg a HD-DVD lejátszók a lemez minden rétegét képesek értelmezni.

A Memory-Tech és a Toshiba még 2004-ben tett javaslatot a DVD Forum-nál a DVD TWIN első változatára, mint olyan átmeneti formátumra, mely mind a standard DVD, mind a HD-DVD tartalmakat tárolhatja. Az egyoldalas, kétrétegű TWIN lemezt be is emelték a HD-DVD specifikációjába. Ennek az elsőgenerációs TWIN lemeznek azonban korlátozott a kapacitása (15GB HD-DVD és 4,7GB DVD), s emiatt az első komolyabb, mindkét formátumot tartalmazó, Warner Home Video által megjelentetett HD-DVD/DVD hibrid lemez kétoldalas, aminek egyik oldala tartalmazza a film HD-DVD, a másik a szabvány DVD változatát.

Az új, háromrétegű lemez képes lesz kielégíteni a filmstúdiók és más szoftvercégek kapacitásigényeit, és megfelel majd a HD-DVD formátum meghatározó követelményeinek is, nevezetesen a kedvező árnak és a nagyhatékonyságú gyártási folyamatnak. A Memory-Tech ki is fejlesztett egy új gyártási eljárást, mely további folyamattal alakítja ki a harmadik réteget, mindezt ugyanazon a lemezsokszorosító gépen, amin a DVD és HD-DVD tömeggyártás is zajlik.

A két cég rövidesen javasolni fogja a formátumot a DVD Forum-nak.

Kapcsolódó link:

A Warner jelenteti meg az első HD-DVD/DVD hibrid lemezt
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .