Egy újabb HDR TV összevetésben egy LCD nyert az OLED ellen

1. Oldal

Amerikában az LG OLED TV-je könnyedén verte az LCD TV-ket egy összevetésben, a hasonló brit „shootout” nyertese azonban a Samsung csúcs SUHD LCD TV-je lett HDR tartalommal, normál dinamikájú képpel viszont a többségnek az OLED TV tetszett.


Egy hónapja a Value Electronics éves tévéösszevetését az LG OLED TV-je nyerte. A HDTVtest közreműködésével a brit Crampton and Moore AV kereskedőcég is megtartotta éves TV összehasonlító rendezvényét július 23-án. A „shootout” főként a nagy dinamikatartomány (HDR) képminőségre koncentrált, de standard dinamikájú tartalmakkal is összehasonlították a készülékeket. Az összes résztvevő TV-t azonos módon kalibrálták.

HDR TV osszevetes-1.jpg
Az összevetésben az alábbi négy TV vett részt:

• 165 centis (65 inch) LG OLED65E6V
• 165 centis (65 inch) Panasonic TX-65DX902
• 165 centis (65 inch) Samsung UE65KS9500
• 189 centis (75 inch) Sony 75XD9405

A HDR képminőség értékelésekor a 22 résztvevő közül 9-en a Samsung, 6-an a Panasonic, 4-en az LG, 3-an pedig a Sony készülékére szavaztak.

Az eredményt a következőkkel magyarázta Vincent Teoh a HDTVtest munkatársa a Forbes beszámolójában: „A Samsung KS9800/KS9500 kapta a legtöbb szavazatot a résztvevőktől, főleg azért, mert ez volt az egyetlen képernyő, amely az akár 4.000 nit (cd/m²) magas fényességű részletek (megjelenítését) meg tudja oldani egyfajta ügyes árnyalati leképzéssel, annak ellenére, hogy csúcsfényessége csak 1.400 nit (cd/m²). Bár sötét jeleneteknél a TV némi szürkeséget és poszterizációt (szín csíkozódást) mutat versenytársaival szemben, és annak hajlított képernyője aggasztotta a résztvevőket a demonstráció során, a szavazók több előnnyel, mint a hátránnyal dicsérték annak sokoldalú HDR teljesítményét.”

A Panasonic DX902 kapcsán a résztvevők úgy érezték, hogy ez a készülék nyújtja a legjobb feketeszintet a három LCD TV közül, de sokkal agresszívebb háttérvilágítás kifényesedési problémával küzd, mint a többi, és a sötét tesztjelenet „foltosnak” látszottak.

A Sony XD94 viszonylag alacsony csúcsfényessége és túl kevés vezérelhető fényerejű LED zónája miatt szorult a két másik LCD TV mögé.

Az LG E6 OLED TV-t viszont Vincent Teoh szerint az „alacsonyabb csúcsfényesség akadályozta” például a nap teljes visszaadásában, de dicsérték élénk színeit, erős Dolby Vision és HDR teljesítményét összességében, és hibátlan feketéjét. Egyes résztvevők állítólag azt mondták, hogy a tükröződéses csillogás az LG E6-on időnként még mindig fényesebbnek tűnt, mint a többi TV-n a papíron alacsonyabb csúcsfényesség ellenére is a magasabb natív kontraszt miatt. A fényes végen azonban még határolja a részleteket.

Az összevetésen szavaztak a TV-k normál dinamikatartományú (SDR) képminőségéről is, amiben 18 szavazattal az LG E6 OLED lemosta versenytársait. A maradék négyet a Samsung KS9500 kapta.

Kapcsolódó linkek:

LG OLED TV a TV-k királya a 2016-os összevetésben is
Sony: a 2016-os BRAVIA 4K HDR TV-k jellemzői
LG: a 2016-os OLED TV-k jellemzői és árai
Panasonic: a 2016-os 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .