Sony: a 2016-os BRAVIA 4K HDR TV-k jellemzői

1. Oldal

Idén a Sony minden 4K TV-je Android TV operációs rendszert futtat és támogatja a HDR formátumot, de aki igazán nagy dinamikatartományú képet akar az XD94/XD93 csúcskészüléket válasszon.


A Sony 2016 tavaszi 4K Ultra HD TV kínálatában az SD85 széria két modelljét kivéve már csak síkképernyős TV-ket találunk, 3D képet csak a csúcskészülékek tudnak megjeleníteni, és képminőség terén a nagy dinamikatartomány (HDR) megjelenítésének lehetősége nyújt igazi előrelépést.

SD85
Ehhez persze HDR tartalmakra is szükség van, amelyek megtalálhatóak az első már megjelent Ultra HD Blu-Ray lemezeken és az olyan online tartalomszolgáltatásokon, mint a Netflix. Idén már a YouTube is elkezdi támogatni a HDR-t, amihez a TV-nek tudnia kell a VP9-Profile 2 dekódolást is a HEVC mellett.

A Sony saját 4K-HDR megjelölést használ az ULTRA HD PREMIUM helyett, mely utóbbi minősítést az egyebek mellett a 4K felbontást, minimum 1.000 cd/m² (nit) csúcsfényességet, maximum 0,05 cd/m² (nit) feketeszintet és 90%-os DCI-P3 színskálát megjelenítő LCD TV-k kaphatják meg.

Sony XD93 Slim Backlight Drive X-tended Dynamic Range PRO-val.jpg
A Sony XD94/XD93 csúcskészülékek állítólag műszakilag teljesítik a fenti követelményeket, ami hihető is. A 189 centis (75 inch) képméretű XD94 panelje mögött egy teljes mátrix direkt LED háttérvilágítás működik sokzónás helyi fényerőszabályzással, ami optimális HDR képminőséget garantál. Az XD93 készülékekben egy „Slim Backlight Drive” elnevezésű megvilágítási technológiát alkalmaznak, ami két a panel éleinél elhelyezett LED sorból áll, melyek külön-külön fénydiffúzor lapokat világítanak meg. Ezzel a rácselrendezéssel növelhető a helyileg szabályozható zónák száma. Az „X-tended Dynamic Range PRO” eljárással kombinált szabályozott megvilágítás kellő csúcsfényességet és mély feketét, a TRILUMINOS Display kvantumpötty technológia széles színskálát produkál.

XD85
Az él LED megvilágítású XD85/SD85 szériák modelljei csak támogatják a HDR feldolgozást, de nem képesek ugyanazt a csúcsfényességet elérni, mint a XD94/XD93 készülékek, viszont jó képminőséget kínálnak méltányos áron.

XD94
A tavalyi készülékekhez hasonlóan az idei új modellekbe is a Google Android TV operációs rendszerét építik és annak kezelőfelületének központjában ugyanúgy tartalmak sorakoznak az ajánlottakkal a tetején. Később az év során a Sony az Android 6.0 Marshmallow verziójára frissíti 2015-ös és 2016-os TV-ken futó operációs rendszert, amivel kiválasztható lesz, hogy mely alkalmazás tehet tartalmat az ajánlott oszlopba, illetve más funkciók mellett hibáit is javítják és gyorsítják is azt. Az operációs rendszer része a Google Cast protokoll, amivel okostelefonról, táblagépről is átirányíthatóak a nézni kívánt tartalmak bitfolyamai a TV képernyőjére a „Cast” ikon megérintésével.

A TV-khez mellékelt távirányítón ott a Netflix alkalmazás közvetlen elérését biztosító méretes gomb, és a tartalomkeresést és funkciók vezérlését segítő beszédfelismerés „Voice” gombja is.

Sony 4K Ultra HD TV jellemzok 2016.jpg
Kapcsolódó linkek:

Sony: felvételi funkció a 2015-ös Android TV-khez
Sony: készülékek saját 4K-HDR megjelöléssel
Sony: prototípus LCD képernyő kimagasló csúcsfényességgel
Sony: 2016-os BRAVIA 4K HDR TV-k Android TV-vel
Sony X80C/S80C: az új megfizethetőbb 4K Ultra HD TV-k
Sony: még több BRAVIA 4K Ultra HD TV lesz HDR kompatibilis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .