Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association megalakulásának augusztus 10-ei bejelentése után egy nappal a technológiát eredetileg kidolgozó és azt támogató 13 szórakoztatóelektronikai, PC és média cégeket tömörítő Blu-ray Disc Founders elfogadta BD-ROM Version 1.0 fizikai formátumának specifikációját. A Blu-ray Disc Association szervezetet azért hozták létre, hogy szélesítsék a technológia fejlesztésében, promóciójában és iparági szabványának kialakításában résztvevő cégek bázisát.

A BD-ROM fizikai specifikációjának véglegesítésével a Blu-ray Disc Founders csoport megteremti a lehetőséget, hogy a gyártók ez alapján nekiláthassanak a technológiához illeszkedő termékek, BD-ROM lejátszók, PC-s meghajtók és műsoros lemezek (szoftverek) fejlesztését. Eddig mindössze a Sony és a Panasonic jelent meg a formátum felvételi célra készült Blu-ray Disc rekorderekkel a Japán piacon.

A versenytárs HD-DVD a szabványosítás folyamatában némileg megelőzi a Blu-ray Disc-et. A technológiát támogató és azt szabványosítási tekintetben felügyelő DVD-Forum megfelelő szervei már februárban illetve júniusban meghozták a felvételi célú HD-DVD-AWR Version 0.9 és a HD-DVD-ROM fizikai specifikációjának Version 1.0 formátumára vonatkozó döntéseket. A végső, minden részletre kiterjedő HD-DVD specifikációt a javaslatokat előkészítők részben már benyújtották a fórumnak, és a szabvány végleges elfogadása jövő februárra várható.

A két rivális formátum közül a HD-DVD által majdan használatos választható (mandantory) videó tömörítési eljárások (codecs) listáján az MPEG2, a WM9 (VC-9), az MPEG4 AVC (H.264) szerepelnek, és ez már szinte véglegesnek tekinthető. Ebben a kérdésben korábbi merev álláspontjukat feladva nyitni látszanak a Blu-ray Disc szabványának megalkotói is.

A Blu-ray Disc Association létrejövetelével tulajdonképpen megalakul a DVD-Forum ellenlábasa. A két szervezet nagyjából azonos funkciót tölt be, csak éppen más-más formátumot támogatnak. A pikáns a dologban az, hogy a DVD-Forum-ban ott ülnek a Blu-ray Disc-et kidolgozó és azt támogató cégek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .