Elhunyt a Sonyt vezető globális szórakozató céggé tevő elnök

1. Oldal

A 81 éves korában eltávozott korábbi elnök Ohga Norio maga is részt vett a CD kialakításában, irányítása alatt a Sony új digitális formátumokat vezetett be és beszállt a videojáték- a film- és a zeneiparba.
Sony_Ogha.jpgOhga Norio eredetileg operaénekesnek készült, de tökéletes karmesterré vált, aki haláláig a Tokiói Filharmonikus Zenekar vezetője volt. Május 4-én ő vezényelte volna azt a jótékonysági koncertet, ami a márciusi földrengést és szökőárat követő segélyezést támogatja.

A Sony elődjének egyik termékével kapcsolatos elégedetlensége miatt került kapcsolatba a céggel: egy levélben írta meg, hogy miért nem boldog az egyik magnetofonnal, és ez vezetett ahhoz, hogy munkát ajánlottak neki. 1953-ban diákként az akkor még Tokyo Telecommunications Engineering Corporation elnevezésű cég alapítói Ibuka Masaru és Morita Akio konzultánsnak és tanácsadónak nevezték ki. 1959-ben csatlakozott teljes munkaidőben a Sony-hoz.

Ohga gyorsan emelkedett a ranglétrán. Ő vezette Sony tárgyalásait a CBS-el az 1960-as években, és a CBS Records Sony elnöke lett az 1970-es években, miközben még mindig csak harmincas éveiben járt.

Ő teremtette meg a Sony azon filozófiáját, hogy olyan termékeket kell létrehozni, amelyek „vonzóak a fogyasztók szemében”, és a márkát építve azt mondta a cég alkalmazottaiknak: „A Sony márkanév négy betűje a mi legnagyobb tőkénk”.

Korán felismerve a CD-ben rejlő lehetőséget Ohga nemcsak a fejlesztésben és kereskedelmi forgalmazásban való intenzív Sony részvételt biztosította, de a formátum kialakításában is részt vett. Ő ragaszkodott hozzá, hogy a CD lemez átmérője 12cm legyen, ami így 75 perc lejátszási időt biztosít. Klasszikus zenei ismeretei miatt ugyanis tudta, hogy ennyi kell ahhoz, hogy a hallgatók megszakítás nélkül élvezhessék Beethoven IX. szimfóniáját. A Sony 1982-ben mutatta be első CD-it és lejátszóit, és öt éven belül már több CD lemezt adtak el Japánban, mint hagyományos LP hanglemezt.

Ohga volt az, aki a Sony-t olyan fejlesztésekre biztatta, mint a MiniDisc (MD) és a DVD, amelyek az eredeti CD specifikációra alapultak, és 1993-ban Ő állt a Sony Computer Entertainment valamint a PlayStation márkanév létrehozása mögött. Az Ő elnöksége alatt vásárolta fel a Sony a Columbia Pictures filmstúdiót, és jött létre a Sony Music Entertainment.

Például felismerve, hogy szükség lesz valamire a kompakt kazetta helyett, és látva az írható CD első prototípusát Ohga tanácsolta azt a cég audio fejlesztő csoportjának, hogy egy olyan felvevő és lejátszó eszközt fejlesszenek, ami a CD-nél kisebb lemezt használ az audio kompakt kazetta leváltására. Aztán Ő jelentette be a megvalósult MiniDisc-et Japánban és az USA-ban, és vezető szerepet játszott a cég erőfeszítéseiben, hogy az MD elfogadott szabvány lehessen a versenytárs Philips Digital Compact Cassette előtt.

Ohga 1982-ben lett a Sony egyik elnöke, 1989-ben vezérigazgatója, majd 1994-ben váltotta Morita Akio-t a társaság legfőbb elnöki székében. 2000-ben részben nyugállományba vonult, bár továbbra is az igazgatótanács elnöke maradt, és 73. születésnapján 2003-ban vonult vissza az igazgatótanácsból és kapta meg a tiszteletbeli elnöki címet.

Hogy személye milyen fontos volt a cég számára az 2001-ben is kiderült, amikor Pekingben a Tokiói Filharmonikus Zenekart vezényelve elájult és rövid időre kórházban kezelték egy kisebb agyvérzéssel. Az eset a Sony részvényeinek 6%-os esését okozta.

A Sony jelenlegi elnök-vezérigazgatója Sir Howard Stringer azt mondta: „A Sony-t hardverrel és szoftverrel egyaránt foglalkozó vállalatként újradefiniálva, Ohga-szannak sikerült az, ami más japán vállalatoknak nem. Nem túlzás a Sony fejlődését az audió és videó termékektől a zene, a film és a játék felé, és ennek következtében vezető globális szórakoztató céggé válását Ohga-szan előrelátásának és víziójának tulajdonítani.”

Kapcsolódó link:

25 éves a kompaktlemez, azaz a CD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .