Ellentmondásos ítélet egy DVD másoló szoftver kapcsán

1. Oldal

Ha valakinek már van, szabadon használhatja, de az előállító RealNetworks nem forgalmazhatja RealDVD másoló szoftverét. Így döntött egy szövetségi bírónő az USA-ban, s ez az összes DVD másolatokat tároló házi szervert is érintheti.

DVD_itelet.jpgA DVD-k másolása körüli zűrzavaros jogi helyzet továbbra is tisztázatlan azt követően is, hogy egy kaliforniai szövetségi bírónő a hollywoodi stúdiók javára döntve előzetes végzésében megtiltotta a RealNetworks (Real) számára DVD másoló szoftvere a RealDVD forgalmazását, és egy erre alapuló asztali készülék, a Facet fejlesztését.

A bírói végzés alapján a Real valószínűleg elveszíti azt a pert, amit még múltév végén indított ellene az amerikai filmipar az úgynevezett „Digital Millennium Copyright Act (DMCA)” törvény és a DVD-k Content Scramble System (CSS) másolásvédelmi rendszere licencének megsértése miatt. Az előzetes végzés a bírónő azon meggyőződését is jelzi, miszerint Hollywood „helyrehozhatatlan kárt” szenved, ha a RealDVD szoftver újra piacra kerül, miután múlt októberben néhány napig már kapható volt.

A bírónő szerint a mozi ipar számára az okoz kárt, hogy a szóban forgó szoftver és a többi hasonló a DVD lemezek házi videoszerverekre történő átmásolását lehetővé tevő technológia nem korlátozza, hogy több fogyasztó is egy megvásárolt lemezt, vagy kölcsönzött lemezt másoljon.

Döntésével kapcsolatban a következőket egyértelműsítette a bírónő: Az olyan termékek, amelyek a DVD-k tartalmát a másolásvédelmi kódolással együtt másolják merevlemezre, megsértik a DMCA-t és a CSS licencfeltételeit. A merevlemez másolat lejátszásakor ugyanis a CSS másolásvédelem bizonyos elemei elvesznek. A licenc megállapodás a DVD tartalom merevlemezre másolását állandó jelleggel nem, csak átmenetileg (puffer vagy cash célú) teszi lehetővé. A CSS védelmet ugyanis kifejezetten arra tervezték, hogy meggátolja „a kulcsok és a DVD videotartalom jogosulatlan másolatának befogását és előállítását egy tárolóeszközön, a DVD nélküli jövőbeli lejátszás céljára”. Bár a fogyasztóknak az érvényben lévő törvények, köztük a DMCA szerint megvan a joguk a „korrekt felhasználású” másolatok készítésére saját személyes használatra, ez nem jelent védelmet olyan termékek forgalmazása számára, amelyeket egy szerzői jogilag védett termék jogtalan hozzáférését vagy másolását megakadályozó technológiai lépés kijátszására használnak.

Egyrészről tehát a hollywoodi stúdiók örülhetnek a bíróság döntésének, másrészről a DVD-k másolásával kapcsolatos jogi és technológiai helyzet továbbra is tisztázatlan. Ha ugyanis valaki jó szándékkal vásárolt RealDVD szoftvert vagy töltött le más hasonló funkciójú shareware vagy nyilt forráskódú DVD „ripper” programot, és azt csak arra használja, hogy saját lemezeiről háttérmásolatot készítsen, akkor ezzel még úgy tűnik nem sérti meg az USA törvényeit.

Még szerencse, hogy a Blu-ray Disc esetében a fenti jogbizonytalanságot sikerül majd kiküszöbölni a 2010 első negyedévét követően várhatóan majd megjelenő menedzselt másolás lehetőségével.

Kapcsolódó linkek:

Egy Blu-ray lemezmásolat lesz engedélyezett
A jövő szórakoztatóelektronikai platformjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .