Harman Kardon: új 2009-es AV vevőerősítő csúcsmodellek

1. Oldal

A Harman Kardon a szeptemberi IFA 2009 kiállításra időzítve jelenik meg a piacon az új AVR 760 és AVR 660 csúcskategóriás AV vevőerősítőkkel.
Az új Harman Kardon AV vevőerősítő csúcsmodellek az elsők közé tartoznak, amelyekben működik a különböző források vagy rádiócsatornák hangerejét automatikusan kiegyenlítő „Dolby Volume” technológia.

Az AVR 760 és az AVR 660 modellekbe a Texas Instruments legújabb, 32-bites Aureus DA 710-es digitális jelfeldolgozó chipjeit építik, mindjárt kettőt is. Ezek a DSP-k funkciójuk, számítási pontosságuk és sebességük révén kiemelkedő sokcsatornás digitális hangot biztosítanak mind a HD hangformátumok dekódolása, mind a komplex és magas szintű szoftver algoritmusok futtatása során.

Természetes mindkét modell dekódolja a Dolby Digital Plus és Dolby TrueHD, valamint a DTS hangformátumokat is (DTS-HD, DTS-HD Master Audio, DTS-ES 6.1, DTS Neo:6, DTS 96/24). Képesek a Dolby Pro Logic IIx és a Harman saját, szabadalmaztatott „Logic 7” emulált térhangzás eljárásokkal tetszőleges sztereo jelből öt vagy hétcsatornás surround hangot előállítani.

Az erősítők „EzSet/EQ” automatikus hangsugárzó kalibrálása optimális hangminőséget nyújt az adott hallgatási környezetben és helyen. A mérőmikrofonos rendszer az akusztikailag nem ideális viszonyok között a frekvenciakarakterisztikát is automatikusan igyekszik korrigálni. Az AVR 760-ban az „EzSet/EQII” a két mélysugárzóval rendelkező (5.2-es vagy 7.2-es) hangrendszerek beállítására is képes a két mélyhangforrás további mérésével.

A Harman Kardon AV vevőerősítők közül az AVR 760 és az AVR 660 az elsők, amelyek Ethernet hálózati (RJ-45) csatlakozással is rendelkeznek, s azon keresztül az otthoni hálózat más eszközeiről zeneszámok adatfolyama,vagy több mint 10.000 internetes rádióállomás válik elérhetővé. A készülékek előlapi USB bemenetén át MP3 vagy WMA zenefájlok szólaltathatóak meg külső tárolóeszközről, s ez a csatlakozó szolgál a jövőbeli, a gyártó weboldaláról letölthető firmware frissítések elvégzésére is.

HK_avr-760.jpg
Mindkét erősítő hátlapján ott a iPod/iPhone bejátszásra és vezérlésre szolgáló „The Bridge II” külső dokkoló állomás csatlakozója.

Az új csúcsmodellekben a tökéletesebb képminőséget biztosítandó az összes bemeneti videojelforráson továbbfejlesztett 1080p jelátalakítás végezhető, amit két magas minőségű Faroudja DCDi Cinema videoprocesszor hajt végre, mégpedig annak legújabb generációs „Torino” chipkészletével.

Multimédiás központként mindkét AV vevőerősítő támogatja a „Multiroom” funkciót, azaz független hang- illetve az AVR 760 esetében videojelet szolgáltatnak egy második helyiség számára, sőt egy külön távirányítót is adnak, ami itt használható. Az erősítők végfokozatai konfigurálhatóak a két hátsó surround helyett a 2. szoba hangsugárzóinak meghajtására is. Mindkét új erősítő része az „A-BUS-System”, ami lehetővé teszi, hogy CAT-5-ös kábelen át másik szobákban elhelyezett, a buszrendszerrel kompatibilis eszközhöz (ABH 4000 vagy ABH 4) csatlakoztassunk. Ezzel a „Multiroom” alkalmazás, vagyis a hang további helyiségekbe való eljuttatása még egyszerűbbé válik.

Az új erősítők négy 1.3-as verziójú HDMI bemenete támogatja az „x.v.Color” színtérleírású és a 48-bites Deep Colour” színmélységű jelek átvitelét is. A csatlakozás jelismétlő funkciója nagyobb kábelhosszon is lehetővé teszi a digitális jeltovábbítást.

A két új erősítő végfokozatai biztosítják a Harman Kardon hangminőséget. Az összes csatornát egyidejűleg meghajtva az AVR 660 7x75W, az AVR 760 7x85W (8Ω, 20Hz – 20kHz, THD <0,07%) teljesítményt szolgáltatnak a nagyáramú (60 Amper) és nagy sávszélességű (10Hz – 100kHz) végerősítők. A mélyhang menedzsment is a megszokott precizitással állítható be.

A megszokottan letisztult formatervű AVR 760 és az AVR 660 idehaza 750.000 illetve 625.000 Ft-ért kaphatóak.

Kapcsolódó link:

A Harman Kardon is bemutatja első Blu-ray lejátszóját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .