Epson: új 3LCD reflektív lézeres csúcsvetítők a CEDIA kiállításon

1. Oldal

Az Epson vadonatúj házi-mozi csúcsvetítői lézerfényforrással, új 3LCD reflektív képmodulátorokkal, pszeudo-4K képelőállítással szélesebb színtartományú, abszolút fekete szintű és az eddigieknél élesebb, tisztább, részletesebb képet ígérnek.


A CEDIA Expo 2014 kiállításon mutatkozott be az Epson minden tekintetben megújult házi-mozi csúcsvetítője, pontosabban annak két változata. Az Epson USA hivatalos forgalmazói által kínált „PowerLite” széria Pro Cinema LS10000 és Pro Cinema LS9600e modelljei Európában EH-LS10000 illetve EH-LS9600W típusszámokkal kerülnek majd forgalomba.

Epson_EH-TW10000.jpg
Az új Epson házi-mozi csúcsvetítők lekerekített designja azonos. A bennük használt kettős lézerre alapuló fénymotor sem nagyon különbözhet, bár az EH-LS10000 1.500, az EH-LS9600W viszont csak 1.300 lumen fehér és persze színes fénykibocsátásra képes. A lézerfényforrás igen gyors be- és kikapcsolást valamint fényszabályzást, ennek révén pedig hatékony dinamikus kontrasztnövelést tesz lehetővé, ugyanakkor széles színtartományú vetítést is. Az utóbbi miatt tudják a vetítők a kiterjesztett színterű Adobe RGB illetve DCI színmódokat. Az új Epson vetítők lézerfényforrásának becsült élettartama ECO üzemmódban 30.000 óra.

Epson_EH-TW10000_konstrukcio.jpg
A négy évvel ezelőtti próbálkozás után az új házi-mozi csúcsvetítőkbe végre igen kifinomult „3LCD Reflective” technológiájú képmodulátor panelek kerülnek. Ezek a tulajdonképpen LCOS technológiájú panelek nagyobb pixelsűrűségük, jobb résarányuk (kitöltési tényezőjük) és gyors válaszidejük révén rendkívül sima, filmszerű képet állítanak elő. Az 1.920 x 1.080 pixel felbontású képmodulátorokból alapszínenként egyet-egyet, azaz összesen hármat építenek a vetítőkbe.

A 3LCD reflektív képmodulátor rendszer és a tökéletesen szabályozható lézer fényforrás példa nélkül álló „Absolute Black” kontrasztarányt biztosít, ami azt jelenti, hogy teljesen fekete kép esetén zéró lumen a vetítők fénykibocsátása.

A kép még élesebbé, tisztábbá és részletezettebbé tételére az EH-LS10000 „4K Enhancement Technology” elnevezésű fokozatokban beállítható eljárást is kínál, ami a 1080p tartalmakat 4K-ra felskálázva illetve ez eredetileg 4K tartalmak képinformációját felhasználva minden pixelt átlósan 0,5 pixellel eltolva megduplázza a felbontást, így múlva fölül a Full HD képminőséget pixelhibák és látható lépcsős élek nélkül.

A vetítők kiváló képminőségét ISF kalibrációs eszközök biztosítják, és a THX Display tanúsítványa is igazolja.

Az EH-LS10000 és az EH-LS9600W speciális vetítési funkciói között vannak a képet élesítő, gazdagító „Super Resolution” és „Detail Enhancement” eljárások, képkocka interpoláció és a „Bright 3D Drive” vetítés, ami nagyobb fényerőt biztosít 3D tartalmak nézéséhez, mert a vetítők természetesen képesek sztereoszkóp Full HD képmegjelenítésre is RF szinkronizált aktív 3D képzáró szemüvegen át.

A vetítők kényelmes telepítését 2,1x motoros zoom és fókusz, valamint akár 90%-os függőleges és 40%-os vízszintes lencseeltolás szolgálja. A lencsepozíció memória akár 10 beállítást tárolhat a szabványos 16:9, 4:3 és 2.35:1 képarányú, de azonos képmagasságú vetítés beállításához.

Hővezető rézcsöveket alkalmazó innovatív hűtési rendszerüknek köszönhetően az EH-LS10000 és EH-LS9600W 19 – 28 dB közötti ventillátorzajukkal az iparág legcsendesebb vetítői.

Epson_EH-TW10000_hatlap.jpg
A vetítők hátlapján két HDMI, kompozit és komponens (RCA) valamint PC RGB (D-Sub15) bemeneteket, RS-232C portot, két Trigger kimenetet és LAN (RJ45) csatlakozót találunk. Az EH-LS9600W a már korábbi modellekből ismert WirelessHD adón át vezeték-nélküli jeltovábbítást is biztosít.

Az új Epson házi-mozi csúcsvetítők az USA-ban már az év végétől kaphatóak lesznek 8.000 $ (kb. 1,95 millió Ft) alatti áron.

Kapcsolódó linkek:

Epson: új EH-TW6600/EH-TW6600W vetítők az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .