Epson: új csúcsminőségű házi-mozi vetítők új reflektív panellel

1. Oldal

Az Epson az IFA-n mutatja be új reflektív HTPS LCD képmodulátor paneljeire épülő, minden eddiginél magasabb kontrasztú és gazdagabb színű képet nyújtó csúcskategóriás EH-R4000, EH-R2000 házi-mozi vetítőit.
Epson_reflektivHTPS_panel.jpgAz Epson elkezdte a reflektív magas hőmérsékletű poliszilikon (reflektív HTPS) folyadékkristályos képmodulátor panelek tömeggyártását, amelyeket 3LCD csúcskategóriás vetítőkbe szán. Nem tudni, hogy ezek pontosan miben is különböznek más LCOS technológiájú képmodulátoroktól, mint amilyen a JVC D-ILA (Digital Direct Drive Image Light Amplifier) vagy a Sony SXRD (Silicon X-tal Reflective Display), de működési elvük nagyon hasonló. Míg az úgynevezett transzmisszív HTPS LCD panelek a rajtuk áthaladó fény mennyiségét szabályozzák, addig a reflektív HTPS LCD panel vékonyréteg tranzisztorokat (TFT) tartalmazó hordozóján egy sík fényvisszaverő elektródaréteget alakítanak ki és a panel másik, fényáteresztő oldalán beeső fény visszaverődésének mértékével állítják elő a képet. Az utóbbi megoldás sokkal tökéletesebb fényzárást, így mélyebb feketét és nagyobb kontrasztarányt biztosít.

Az új panelnél az Epson felhasznál minden a fényáteresztő LCD panelek fejlesztése és gyártása során megszerzett tapasztalatot és kidolgozott technológiát. A Crystal Clear Fine (C²Fine), azaz szervetlen folyadékkristály rendezőréteg technológia reflektív HTPS panelre optimalizált változata magas kontrasztarányt biztosít, az Epson felületalakító technológiája pedig szinte tökéletesen sík fényvisszaverő réteg hoz létre, ami a fény szóródását csökkenti.

Az új, 18,7 mm átlójú panellel már eszköz szinten 100.000:1 vagy nagyobb kontrasztarányt, magas fényerőt és nagyon finom árnyalati felbontást lehet elérni. A panel 1920×1080 pixel felbontású és a résarány növelésével, a pixelek közötti távolság csökkentével szinte eltűnik az eddigi LCD vetítőknél tapasztalható elkülönült képpontok alkotta „csirkeháló”.

Az Epson az IFA kiállításon mutatja be az új panelre épülő első csúcskategóriás házi-mozi vetítőit, az EH-R4000-et és a valamivel kisebb tudású és olcsóbb EH-R2000-et.

Epson_EH-R4000.jpg
Az EH-R4000-nek 1.000.000:1, az EH-R2000-nek 500.000:1 dinamikus kontrasztarányt specifikál a gyártó, ugyanakkor a két vetítő natív kontrasztarányát illetően rendre 40.000:1 illetve 25.000:1 értékekről szólnak a hírek. A reflektív LCD panel hagyományos LCD panelekhez képest 75 százalékkal rövidebb válaszideje révén a gyors mozgásokat kisebb elmosódással jelenítik meg az új vetítők.

Epson_EH-R2000.jpg
Mindkét modellben a legkorszerűbb harmadik generációs HQV (Hollywood Quality Video) Vida videoprocesszor dolgozza fel a képjeleket és állítja elő belőlük a minden részletet tökéletesen visszaadó teljes HD felbontású képet. A vetítőkben kép interpoláció és többszörözött képfrissítés gondoskodik a simább, egyenletesebb mozgókép megjelenítésről – már ha valaki erre vágyik -, a „super-resolution” funkció a szabványfelbontású jelforrások képminőségét fokozza, továbbá öt különböző színmódból választhatunk a környezeti fényviszonyoknak és ízlésünknek megfelelően (ezek között van nyilván ott az ISF szakembere által kalibrált beállítás is).

A vetítők a motoros, 2,1-szeres nagyításátfogású zoom lencsével és a széles tartományú lencseeltolással könnyen elhelyezhetőek, a memorizálható lencse pozíciókkal pedig a különböző képarányú műsoroknak és a vetítővászonnak megfelelő beállítások tárolhatóak el.

Az EH-R4000 és EH-R2000 novembertől kapható egyelőre pontosan még nem ismert árakon.

Kapcsolódó link:

Epson: rövidesen kaphatóak a 2009-es csúcsvetítők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .