4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról

1. Oldal

Az IFA 2014 kiállításon a Blu-ray Disc Association (BDA) illetékesei elmondták, hogy a 4K Blu-ray akár 100 GB-os lemezen nemcsak a videó felbontásában, de dinamikájában, képfrissítési gyakoriságában és színtartományban is többet nyújt.
A berlini IFA 2014 kiállításon már kiderült, hogy 2015 karácsonyán jelennek meg az első 4K Blu-ray lemezek és lejátszók, és most már az is ismert, hogy az új specifikáció milyen módon és mértékben javítja a rajta tárolt videó színskáláját és dinamikatartományát, ezáltal az árnyalati részleteket, valamint a mozgásmegjelenítést a nagyobb képfrissítéssel.

Blu-ray_4K.jpg
Az új formátum a meglévő 50 GB kapacitású Blu-ray lemezeken is működik majd, de jönnek nagyobb kapacitású lemezváltozatok is. A 4K Blu-ray lemezeken a jelenlegi AVC (H.264) helyébe az újabb és nagyobb hatékonyságú HEVC (H.265) videó tömörítési technológia lép. A 4K Blu-ray tartalmak védelme felfrissített digitális jogkezelési (DRM) technológiát is kap.

Bár a 4K Blu-ray nem igényel a jelenleginél nagyobb lemezkapacitást, de a magasabb képfrissítésű és nagyobb színterű videó több helyet foglalhatnak a lemezen, és a BDA szeretné úgy bővíteni a formátumot, hogy az a lehető legrobusztusabb legyen, és kezelni tudja a filmesek és tartalomszolgáltatók jövőbeli igényeit. Várhatóak tehát a nagyobb kapacitású, valószínűleg a 66 és 100 GB-os lemezváltozatok is, de továbbra is az a cél, hogy egy film legyen egy lemezen.

Az új 4K Blu-ray lejátszók meghajtói képesek lesznek az adatokat a lemezekről az alábbi adatsebességgel olvasni:
– 82 Megabit/sec az 50 GB-os lemezekről,
– 108 Megabit/sec a 66 GB-os lemezekről és
– 128 Megabit/sec a 100 GB-os lemezekről.

4K Blu-ray videó mindenegyes képkockáján jelentősen javul a képminőség, de nemcsak a jelenleginél négyszer nagyobb felbontás miatt. Először is nagyobb lesz a dinamikatartomány. A 4K formátum minden pixelének bitmélységét 8-ról 10-re növelik, ami azt jelenti, hogy finomabb árnyalati részletekkel lehet a videót a lemezre rögzíteni. Így eltűnik a sávosodás színhibája, és a sötét és világos képek több részlete válik megjeleníthetővé.

Szélesebb lesz a 4K Blu-ray videó színskálája is. A filmkészítők több és gazdagabb színeket reprodukálhatnak Rec.2020 színtérszabvánnyal, ami az emberi szem által érzékelt színek kb. 76%-át fedi le, szemben a mostani Rec.709 szabvány kb. 36%-ával. Az új lemezformátum színskálája még a digitális mozifilmekénél is szélesebb, de egyelőre nincs TV, ami alkalmas lenne azok reprodukálására. Ha lesznek majd ilyenek, akkor a Blu-ray lejátszók érzékelni tudják a Rec.2020 támogatást és használják a több színt.

Az új lemezformátum támogatja a HFR (High Frame Rate), azaz magas képfrissítést is, 4K felbontásban egészen másodpercenként 60 képkockáig a pontosabb mozgásmegjelenítés érdekében.

Az is tudható, hogy nemcsak a BDA igyekszik az Ultra HD képélmény minőségi összetevőit alkalmazni. A Netflix is bejelentette, hogy a jövőben 4K formátumban forgatott TV sorozatainál elkezdi a nagyobb képdinamika, képfrissítés és színtér alkalmazását.

Most már csak az a kérdés, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e egy újabb fizikai formátum befogadására, vagy az egyre több online szolgáltatás tartalomkínálatából választanak majd.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek
Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)
Vonetize: indul az első globális 4K streaming szolgáltatás
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .